Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

MČ Praha 10 připravuje další poctu Jindřichu Waldesovi, originální výstavu

Už 80 lidí se úspěšně zapojilo do rodinné hry „Za Waldesovým diamantem“. MČ Praha 10 zároveň připravuje tematickou výstavu na počest významného průmyslníka a „jeho“ Koh-i-nooru. Spolutvůrci budou samotní občané, kteří mohou do 10. listopadu nosit na radnici historické předměty či fotografie.

Publikováno: 08.11.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3530

Venkovní hra je situovaná do autentického prostředí starých Vršovic, kde lidé hledají 11 předmětů souvisejících s životním příběhem Jindřicha Waldese. Jedná se o jednu z největších osobností „desítkových“ dějin a letos v červenci uplynulo 80 let od jejího úmrtí. Waldes byl věhlasným podnikatelem, sběratelem, mecenášem umění a sportu – a všechny tyto skutečnosti jsou zakomponované do podoby předmětů a doprovodných textů. Všechny podrobnosti občané najdou na webové stránce praha10.cz/waldes, hra běží až do 12. prosince.

Připravovaná expozice se zaměří především na Waldesovy podnikatelské aktivity. Ponese název „Vršovický fenomén Koh‑i‑noor“ a bude sestávat z propriet, které městské části doručí samotní občané. „Může se jednat o historické patentky, krabičku na spony, knoflík, či jiný předmět vyrobený v továrně, archivní fotografie ´Koh-i-noorky´ nebo cokoliv dalšího, co souvisí s životem a prací Jindřicha Waldese. Podobu výstavy tedy určí samotní obyvatelé,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta pro kulturu, školství a sousedské vztahy.

„Kulturu nevnímám jako něco, za čím se jezdí. Kultura je pro mě součást našeho domovského prostředí. Proto do tvorby jednotlivých akcí tak rádi zapojujeme naše občany a snažíme se neustále posilovat jejich sounáležitost s Desítkou, kde žijí. K tomu patří i připomínání významných osobností spojených s naší městskou částí,“ zdůrazňuje místostarosta Kašpar. 

Předměty pro výstavu mohou občané nosit do informační kanceláře vršovické radnice do 10. listopadu. Zaměstnankyně úřadu si zapíšou jejich jména, aby mohli být uvedeni mezi spolutvůrci expozice, a zároveň bylo možné jim propriety po skončení výstavy vrátit.

Expozice bude k vidění od poloviny prosince ve vršovickém kulturním centru Vzlet, a to v tzv. rohovce, tedy výloze. Expozice tak bude dostupná bez ohledu na otevírací hodiny kulturního zařízení, na její přípravě Desítka spolupracuje s kurátorkou Vzletu Denisou Václavovou.