Materiály a usnesení rady a zastupitelstva

Úvodní stránka usnesení » Rada » Detaily Usnesení
  

k návrhu Memoranda o spolupráci při řešení bytové nouze na území hlavního města Prahy

Datum přijetí: 10.9.2019
Číslo jednání: 15
Číslo usnesení: 709

Materiály k usnesení

Obsah usnesení:

Rada městské části Praha 10

 

  1. schvaluje

uzavření Memoranda o spolupráci při řešení bytové nouze na území hlavního města Prahy dle přílohy č. 1 tohoto usnesení

 

II.   ukládá

1. Ing. Benešovi, místostarostovi

1.1.    podepsat Memorandum dle bodu I. tohoto usnesení

 

Termín: 31. 10. 2019

 

2. Mgr. Kočímu, uvolněnému členu RMČ

2.1.    podepsat Memorandum dle bodu I. tohoto usnesení

 

Termín: 31. 10. 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- 2 -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Renata  C h m e l o v á

starostka

 

 

 

 

 

Ing. Jana  K o m r s k o v á

1. místostarostka

 

 

 

 

 

Předkladatel:  Ing. Beneš, místostarosta

Anotace:         byty

Provede:         Ing. Beneš, místostarosta; Mgr. Kočí, uvolněný člen RMČ

Na vědomí:     -

Garant:            Ing. Březina, ved. OBN

Číslo tisku:      P10-089496/2019

 

 

 

Příloha č. 1 usnesení RMČ Praha 10 č. 709 ze dne10. 9. 2019

 

Memorandum o spolupráci při řešení bytové nouze na území

hlavního města Prahy

 

Preambule

Bytová nouze podle odhadů[1] v roce 2018 zasáhla na 10 000 domácností, dotkla se přibližně 530 rodin s 1 100 dětmi, z toho 140 rodin žilo s dětmi na ubytovnách. Situace je tak závažná, že je třeba ji neprodleně řešit na území celého hlavního města Prahy. Městské části proto spolu s hlavním městem Prahou přistupují k tomuto memorandu.

 

Strany Memoranda

Strany tohoto memoranda jsou: hlavní město Praha, městská část Praha 1, městská část Praha 3, městská část Praha 7, městská část Praha 10 a městská část Praha 22 (dále jen „strany Memoranda“).

Cíl, účel a předmět

Strany Memoranda deklarují, že mají společnou vůli stav bytové nouze v hlavním městě Praze systémově řešit a těm nejohroženějším rodinám, které žijí s dětmi na ubytovnách, zajistit důstojné podmínky pro život.

 

Kvalita bydlení dětí významně souvisí s jejich problémy se zdravím, komunikací a ve škole. V důsledku nevyhovujících a škodlivých podmínek na ubytovnách může docházet k odebírání dětí z rodin a jejich umisťování do náhradní rodinné péče. Na pobyt 1 dítěte v náhradní rodinné péči veřejné rozpočty vynakládají desítky tisíc korun měsíčně z peněz daňových poplatníků – přestože tomu lze předejít poskytnutím vhodného bydlení hned od začátku jen za zlomek nákladů.

 

V hlavním městě Praze žijí v bytové nouzi stovky rodin a není jim známo, jaká pomoc je jim již v současnosti k dispozici (státní dávky na bydlení, poradenství, bytový fond ve vlastnictví hlavního města Prahy). Tyto ohrožené rodiny se nacházejí ve většině městských částí. Strany Memoranda jsou přesvědčeny, že nalézt řešení pro ohrožené rodiny by mělo být společným zájmem hlavního města Prahy, městských částí i obyvatel hlavního města Prahy. Proto strany Memoranda považují za zásadní, aby se k tomuto Memorandu připojilo co nejvíce městských částí, jen tak se podaří lidem v bytové nouzi a nejvíce ohroženým rodinám s dětmi pomoci.

 

Vize stran Memoranda

  1. podílet se na společném cíli aktivně nabízet možnost požádat o umístění ohrožených rodin s dětmi, které bydlí na ubytovnách, do svěřených i nesvěřených bytů hlavního města Prahy;

 

 

- 2 -

 

 

  1. zlepšit systémový přístup k bydlení a zavést systém prevence ztráty bydlení pro občany hlavního města Prahy, konkrétně:
    1. narovnáním stávajících pravidel pro výběr uchazečů o nájem městských bytů tak, aby byly v souladu s doporučením Ministerstva vnitra České republiky k Pravidlům pronájmu bytů hlavního města Prahy a nebyly v rozporu se zákonem;
    2. navzájem sdílet data o potřebách rodin v bytové nouzi, kapacitách bydlení a dostupné podpoře v bydlení, které mohou městské části, hlavní město Praha či poskytovatelé sociálních služeb nájemníkům nabídnout;
    3. spoluprací na vytvoření integrovaného systému pomoci rodinám v bytové nouzi, a pro tyto účely podpořením kontaktního místa pro bydlení na jednotlivých městských částech jako místa poskytující podporu, poradenství i efektivní pomoc pro zachování stávajícího nebo nalezení nového, dostupného bydlení.

Doba trvání

Doba trvání tohoto memoranda je od podpisu tohoto memoranda všemi stranami do dosažení stavu zajištění bydlení všem ohroženým rodinám.

Vzájemná spolupráce stran Memoranda

Strany Memoranda se budou čtvrtletně scházet a vyhodnocovat postup naplňování vize, účelu a cílů tohoto memoranda, především prostřednictvím sdílení dat o výsledcích a změně situace.

Finanční a nefinanční zdroje

  1. strany Memoranda budou v průběhu spolupráce poskytovat kapacity bydlení ze svěřeného i nesvěřeného bytového fondu ve vlastnictví hlavního města Prahy,
  2. hlavní město Praha zajistí růst kapacit podpory v bydlení určené pro nájemníky hlavního města Prahy v rámci Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území HMP (schváleného usnesením Zastupitelstva hlavního města Prahy č. 8/104 ze dne 21.6.2019),
  3. hlavní město Praha vyčlení nesvěřené byty ve vlastnictví hlavního města Prahy pro pracovníky podpory v bydlení jako motivační nástroj pro jejich nábor,
  4. strany Memoranda budou společně usilovat o získání finančních prostředků z fondů Evropské unie pro finanční zajištění integrovaného řešení bytové nouze, například kontaktních míst pro bydlení.

V rámci odboru bytového fondu Magistrátu hlavního města Prahy bude zřízena pozice koordinátora pro spolupráci s městskými částmi na řešení bytové nouze. Každá městská část, která je stranou Memoranda, jmenuje koordinátora řešení bytové nouze.

Závěrečná ustanovení

Strany Memoranda výslovně souhlasí s tím, aby toto memorandum bylo uvedeno v Centrální evidenci smluv (CES) vedené hlavním městem Prahou, která je veřejně přístupná a která obsahuje údaje o podmínkách, předmětu, číselné označení a datum podpisu tohoto memoranda.

- 3 -

 

 

Strany Memoranda výslovně sjednávají, že uveřejnění tohoto memoranda v registru smluv podle zákona č. 340/2015 Sb., o zvláštních podmínkách účinnosti některých smluv, uveřejňování těchto smluv a o registru smluv (zákon o registru smluv, ve znění pozdějších předpisů) zajistí hlavní město Praha.

 

Strany Memoranda prohlašují, že skutečnosti uvedené v tomto memorandu nepovažují za obchodní tajemství ve smyslu § 504 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a udělují svolení k jejich užití a zveřejnění bez stanovení jakýchkoli dalších podmínek.

 

Toto memorandum nabývá platnosti dnem podpisu poslední ze stran Memoranda a účinnosti dnem jeho uveřejnění v registru smluv.

 

Toto memorandum je vyhotoveno ve 13 stejnopisech, přičemž hlavní město Praha obdrží 3 stejnopisy a každá ze stran Memoranda po 2 stejnopisech.

 

Uzavření tohoto memoranda bylo na straně hlavního města Prahy schváleno usnesením Rady hlavního města Prahy č. 1608 ze dne 5. 8. 2019, ve znění usnesení Rady hlavního města Prahy č. 1818 ze dne 26. 8. 2019.

 

V Praze dne ....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- 4 -

 

 

Hlavní město Praha                Městská část Praha 1             Městská část Praha 3

 

se sídlem:                               se sídlem:                               se sídlem:

Mariánské nám. 2/2                Vodičkova 18                         Havlíčkovo nám. 700/9

 

 

110 01 Praha 1                       115 68 Praha 1                       130 00 Praha 3

IČ: 00064581                         IČ: 00063410                         IČ: 00063517

 

Adam Zábranský                   David Bodeček                      Ondřej Rut

radní hlavního města Prahy    radní městské části                 radní městské části

                                               Praha 1                                   Praha 3

Milena Johnová                      Martin Špaček

radní hlavního města Prahy    zastupitel městské části

                                               Praha 1

 

 

Městská část Praha 7              Městská část Praha 10            Městská část Praha 22

 

se sídlem:                               se sídlem:                               se sídlem:

Nábřeží Kpt. Jaroše 1000/7    Vršovická 68                          Nové náměstí 1250

170 00 Praha 7                       101 38 Praha 10                     104 00 Praha 22

IČ: 00063754                         IČ: 00063941                         IČ: 00240915

 

Kamil Mareš                             Petr Beneš                            Kateřina Erbsová

radní městské části                   radní městské části               radní městské části

Praha 7                                      Praha 10                               Praha 22

Jakob Hurrle                             Michal Kočí

radní městské části                   radní městské části

Praha 7                                     Praha 10

 

[1] Platforma pro sociální bydlení a Lumos (2019): Zpráva o vyloučení z bydlení v roce 2018. Dostupné na: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/bytova-nouze-byty-bezdomovci-socialni-bydleni-ubytovny_1906120600_jab

Zpět na začátek usnesení