Archiv usnesení do 10/2014

 

 

Úvodní stránka archivu » Search Results » Detaily Usnesení
  

k návrhu odpovědi na petici za zachování nezastavěné zelené plochy a Mateřské školy Bajkalská na západním rohu ulic Litevská a Bajkalská

Datum přijetí: 26.11.2008
Číslo jednání: 22
Číslo usnesení: 960

Obsah usnesení:

Rada městské části Praha 10

 

I. souhlasí

a) s návrhem odpovědi na petici za zachování nezastavěné zelené plochy a Mateřské školy Bajkalská na západním rohu ulic Litevská a Bajkalská dle přílohy č. 1 tohoto usnesení 

b) s návrhem na usnesení ZMČ dle přílohy č. 3 předloženého materiálu

 

II. pověřuje

Mgr. Lipovského, starostu MČ Praha 10, předložit návrh odpovědi na petici za zachování nezastavěné zelené plochy a Mateřské školy Bajkalská na západním rohu ulic Litevská a Bajkalská dle přílohy č. 1 tohoto usnesení k projednání Zastupitelstvu městské části Praha 10 dne 4. 12. 2008

 

 

 

 

 

 

 

Mgr. Vladislav  L i p o v s k ý

starosta

 

 

 

Bohumil  Z o u f a l í k

1. zástupce starosty

 

 

 

Předkladatel: Mgr. Lipovský, starosta

Anotace:       1, 23

Provede:       -

Na vědomí:   -

Garant:          Ing. arch. Kubiš, ved. OÚR


Příloha č. 1. usnesení Rady městské části Praha 10 č 960 ze dne 26. 11. 2008

 

Návrh odpovědi na petici za zachování nezastavěné zelené plochy a Mateřské školy Bajkalská na západním rohu ulic Litevská a Bajkalská

 

 

 


   Petiční výbor

   vážená paní

   Martina Franková

   Vršovická 695/81

   100 00 Praha 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sídlo: Vršovická 68, 101 38 Praha 10

tel.: +420 267093111    fax: +420 272739587

IČ: 00063941

e-mail: posta@praha10.cz

V Praze ...... .2008

č.j. P10- ........../2008

 

Vážená paní,

městská část Praha 10 obdržela petici „Za zachování nezastavěné zelené plochy a Mateřské školky Bajkalská na západním rohu ulice Litevská a Bajkalská“, týkající se nesouhlasu se změnou funkčního využití území parc. č. 1538/1 v k.ú. Vršovice podle Územního plánu sídelního útvaru hl. m. Prahy (dále jen územní plán) z funkce VV – všeobecně obytné na funkci OB – čistě obytné z důvodů zachování stávající mateřské školky. K obsahu Vaší petice Vám sdělujeme následující:

Objekt školky byl postaven v 50. letech minulého století jako provizorní stavba, která tehdy nebyla zapsána do katastru nemovitostí jako trvalá stavba. Z tohoto důvodu byl pozemek vydán v restituci jako nezastavěný a poté prodán soukromému vlastníkovi, aniž by to mohla městská část Praha 10 ovlivnit. Pozemek je v územním plánu určený k zástavbě.

Pozemek pod  budovou školky a pozemek zahrady je v soukromém vlastnictví a městská část Praha 10 tak pro své potřeby zdarma využívá pozemek soukromého majitele. Vlastník pozemku, přestože je k tomu oprávněn, na uzavření nájemní smlouvy netrvá, což je městskou částí chápáno jako vstřícné gesto. Samotný objekt mateřské školky je ve špatném stavu a vyžaduje rekonstrukci, spíše však stavbu nového objektu školky.

Vlastník pozemku má možnost provoz školky znemožnit či zkomplikovat omezením přístupu na jeho pozemek a v souladu s územním plánem zde připravovat a později provozovat komerční aktivity v souladu s funkcí VV (například dům pro seniory, soukromá škola, nebo klinika). Takové aktivity na pozemku dnešní školky jsou plně v souladu se všemi předpisy, mohou být realizovány a vedly by k zániku školky bez náhrady aniž by tomu městská část mohla zabránit. 

Městská část Praha 10 si je vědoma této své nevýhodné situace a proto hledá řešení, které umožní provoz školky zachovat tak, aby dohoda mezi městskou částí a vlastníkem byla přijatelná pro obě strany. Hledáme řešení, jak dosáhnout toho, že vlastník pozemku bude moci v území realizovat svůj záměr a zároveň městská část zajistila podmínky pro další existenci školky.

- 2 -

 

 

Není nám zřejmé z jakých informací vycházeli autoři petice při jejím sestavování, další provoz školky plně závisí na dohodě městské části s vlastníkem pozemku. V případě, že by k takové dohodě nedošlo, může vlastník pozemku stanovit městské části za provozování školky tak vysoké tržní nájemné, že školku nebude možné dále provozovat.

S vědomím této situace městská část Praha 10 po dohodě s vlastníkem pozemku parc. č. 1538/1 v k.ú. Vršovice navrhla změnu územního plánu, která umožní výstavbu bytového domu splňujícího požadavky platných předpisů a zároveň umožní výstavbu nové mateřské školky v území včetně toho, že její provoz nebude během výstavby přerušen.

Jsme přesvědčeni, že obsah petice vycházel ze snahy o zachování provozu stávající mateřské školky v území. Vyhovět požadavkům petice však s největší pravděpodobností bude mít za následek nemožnost dohody s vlastníkem pozemku o dalším provozu školky na jeho pozemku, což ve svém důsledku znamená, že obyvatelé okolí o mateřskou školku přijdou a navíc nebude možné vlastníku pozemků zabránit ve výstavbě komerčního uzavřeného objektu v souladu s územním plánem.

S pozdravem

 

 

 

 

Mgr. Vladislav Lipovský

starosta městské části Praha 10

Zpět na začátek usnesení  |  Tisk