Archiv usnesení do 10/2014

 

 

Úvodní stránka archivu » Search Results » Detaily Usnesení
  

k návrhu na vyjádření MČ Praha 10 k posudku záměru „Kontejnerové překladiště Praha - Malešice“ . . .

Datum přijetí: 19.9.2007
Číslo jednání: 17
Číslo usnesení: 637

Obsah usnesení:

 

Městská část Praha 10

RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 10

Usnesení

Rady městské části Praha 10

číslo 637

ze dne 19. 9. 2007

k návrhu na vyjádření MČ Praha 10 k posudku záměru „Kontejnerové překladiště Praha - Malešice“ pro účely posuzování vlivů na životní prostředí dle zákona č. 100/2001 Sb.

Rada městské části Praha 10

I. nesouhlasí

se zveřejněným  posudkem k záměru „Kontejnerové překladiště Praha – Malešice s odůvodněním uvedeným ve vyjádření MČ Praha 10 dle přílohy č. 1 tohoto usnesení, – Vyjádření MČ Praha 10 ke zveřejnění informace o posudku k záměru „Kontejnerové překladiště Praha - Malešice“ pro účely posuzování vlivů na životní prostředí dle zákona č. 100/2001 Sb.

II. ukládá

1. Ing. arch. Kubišovi, vedoucímu OÚR

1.1. zaslat vyjádření MČ Praha 10 dle bodu I. tohoto usnesení na MHMP Odbor ochrany prostředí

Termín: 28. 9. 2007

 

 

 

Mgr. Vladislav L i p o v s k ý

starosta

 

 

Bohumil Z o u f a l í k

1. zástupce starosty

- 2 -

 

 

 

Předkladatel: Mgr. Lipovský, starosta

Anotace: 1, 23

Provede: Ing. arch. Kubiš, ved. OÚR

Na vědomí: -

Garant: Ing. arch. Kubiš, ved. OÚR

 

Příloha č. 1 usnesení RMČ č. 637 ze dne 19. 9. 2007

 

 

 

Vyjádření městské části Praha 10 ke zveřejnění informace o posudku k záměru

„kontejnerové překladiště Praha – Malešice“

 

Městská část Praha se seznámila s obsahem Posudku dokumentace o vlivu stavby na životní prostředí podle zákona č. 100/2001Sb. k záměru „kontejnerové překladiště Praha – Malešice“, a s jeho obsahem

Nesouhlasí

Odůvodnění:

Zpracovatel posudku dokumentace o vlivu stavby na životní prostředí podle zákona č. 100/2001Sb k záměru „kontejnerové překladiště Praha – Malešice“ (dále jen posudku) použil při vyhodnocení požadavku městské části Praha 10 na přímé napojení kontejnerového překladiště na ulici Průmyslovounedoložených, nedohodnutých a nepravdivých argumentů (viz posudek, str. 54):

Podle zpracovatele posudku bude dopravní napojení terminálu přes ulici Niederleho na Tiskařskou a Teplárenskou ulici pouze dočasné na dobu 4 - 5 let, kdy bude vybudováno přímé napojení ulice Niederleho na Průmyslovou ulici. Pro takové konstatování investor ani zpracovatel posudku neposkytují žádnou záruku a proto k takovému nepodloženému tvrzení nelze přihlížet. V této podobě se jedná o nepodložené a účelové tvrzení vzbuzující podezření, že jde o snahu vyhnout se požadovanému přímému napojení kontejnerového překladiště přímo na Průmyslovou ulici.

Podle zpracovatele posudku je pro realizaci přímého napojení areálu na Průmyslovou ulici nutná změna územního plánu. Argument je nepravdivý, platný Územní plán sídelního útvaru hl. m. Prahy umožňuje přímé dopravní napojení na Průmyslovou ulici.

Zpracovatel posudku uvádí, že nová komunikace není v současně platném Územním plánu sídelního útvaru hl. m. Prahy vymezena, a proto byla obslužná doprava záměru pro akustické a rozptylové studie plánována po dostupných komunikacích. Argument je nepravdivý, neboť v Územním plánu sídelního útvaru hl. m. Prahy se obslužné komunikace nezakreslují a akustickou a rozptylovou studii je možno provést na jakoukoliv navrženou obslužnou komunikaci.

4. Zpracovatel posudku nebere v úvahu vliv průjezdu cca 220 těžkých nákladních vozidel Tiskařskou a Teplárenskou ulicí denně na zhoršení životního prostředí pro funkci bydlení. V přilehlých plochách je funkční využití území dané Územním plánem sídelního útvaru SV – všeobecně smíšené, kdy na ploše cca 135 000 m2 může být realizováno až cca 85 000 m2 hrubých podlažních ploch určených pro bydlení. Tuto skutečnost zpracovatel posudku zcela opomíjí.

- 2 -

 

 

 

Zpracovatel posudku navrhuje vytvořit v území systémem automatické detekce, kdy bude zajištěno monitorování průjezdů vozidel mimo ulice Teplárenské a Tiskařské a případný záznam nepovolené jízdy bude předáván odboru dopravy městské části Praha 10 a městské části Praha 10 bude placena za takovou nepovolenou jízdu pokuta. Takové řešení nebylo s městskou částí Praha 10 dohodnuto a městská část Praha 10 takovou dohodu s RCA neuzavřela.

 

Městská část Praha 10 požaduje od samého počátku projednávání vlivu záměru výstavby „Kontejnerového překladiště Praha – Malešice“ na životní prostředí přímé napojení areálu na Průmyslovou ulici. Z obsahů projednávaných dokumentací vyplývá, že na tento požadavek městské části Praha 10 investor nereagoval a předkládal pouze takové návrhy, kdy jedinou alternativou dopravního napojení terminálu na Průmyslovou ulici bylo pouze prostřednictvím Tiskařské a Teplárenské ulice.

Na požadavek městské části Praha 10, aby kontejnerové překladiště Praha – Malešice bylo od samého počátku přímo dopravně napojeno na Průmyslovou ulici zveřejněný posudek rovněž nereaguje a ignoruje požadavky městské části Praha 10 na přímé dopravní napojení kontejnerového překladiště Praha – Malešice přímo na Průmyslovou ulici..

 

Závěr:

Investor v projednávané dokumentaci a následně zpracovatel posudku ve svých návrzích na řešení dopravní obslužnosti kontejnerového překladiště uvádí pouze možnost dopravního napojení kontejnerového překladiště na Tiskařskou a Teplárenskou ulici s tím, že hlavním argumentem v tomto systému bude přímá participace městské části Praha 10. Vzhledem k tomu, že tento systém spolupráce nebyl s městskou částí Praha 10 dohodnut a v této věci nebyla ani uzavřena příslušná dohoda, městská část Praha 10 i nadále požaduje, aby záměr výstavby kontejnerového překladiště Praha – Malešice byl podmíněn přímým dopravním napojením terminálu na Průmyslovou ulici, což je i v souladu s platným Územním plánem sídelního útvaru hl. m. Prahy. Tento požadavek považuje městská část Praha 10 za zcela zásadní z pohledu vlivu stavby na životní prostředí.

Městská část Praha 10 proto požaduje, pro projednaný záměr výstavby „kontejnerové překladiště Praha – Malešice“ dle zákona č. 100/2001 Sb.

vypracovat nový závěrečný posudek,

ve kterém budou:

posouzeny požadavky městské části Praha 10 vznesené k projednávaným dokumentacím na posouzení vlivu záměru na životní prostředí dle zákona č. 100/2001 Sb. na přímé napojení „kontejnerového překladiště Praha – Malešice“ na Průmyslovou ulici s využitím doložených a pravdivých informací.

- 3 -

 

 

 

vyhodnocen vliv průjezdu 220 těžkých nákladních vozidel denně ulicemi Tiskařské a Teplárenské na možnou výstavbu cca 85 000 m2 hrubých podlažních ploch určených pro bydlení přilehlých k ulicím Tiskařské a Teplárenské.

 

Zpět na začátek usnesení  |  Tisk