Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Společně s velvyslancem Ukrajiny v ČR jsme uctili památku disidenta Vasyla Makucha

MČ Praha 10 uctila památku ukrajinského disidenta Vasyla Makucha, který se upálil na protest proti událostem v roce 1968. Pietní akt iniciovali společně velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis a starostka Prahy 10 Renata Chmelová. Ceremoniál položení květin proběhl na lávce přes Botič. Ta byla vloni pojmenována právě po Makuchovi.

Publikováno: 05.11.2019
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Slavnostní a pietní akty3016

Ukrajinský disident svým fatálním činem protestoval proti rusifikaci a okupaci Ukrajiny a proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. „Kromě svobody svého vlastního národa podle dochovaných svědectví vykřikl také větu: ´Pryč s okupanty Československa!“ zdůraznila ve svém projevu Renata Chmelová (VLASTA).

 

Kromě Vasyla Makucha, jenž se upálil přesně před 51 lety v Kyjevě, přítomní zavzpomínali na další muže, kteří si na protest proti dění v roce 1968 vzali stejným způsobem život. Ryszard Siwiec ve Varšavě, Jan Palach a Jan Zajíc na Václavském náměstí v Praze, Josef Hlavatý v Plzni, Evžen Plocek v Jihlavě…

 

„Byly to mimořádné oběti. Byly to burcující činy, bez kterých by patrně leckterá záda byla předem ohnutější, leckterá spolupráce s totalitním režimem snadnější, leckterý občan přizpůsobivější totalitní moci,“ uvedla Renata Chmelová. Ta by chtěla na Praze 10 z připomínky obětí v boji proti totalitě vytvořit každoroční tradici.

Přiložené dokumenty