Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Jak se podle vás žije na Desítce

V průběhu března proběhla anketa, jak se žije na Desítce. Dotazování běželo tři týdny a anketu vyplnilo na 1 430 občanů. Se sběrem odpovědí pomáhali i členové Sněmu žáků Desítky, kteří navštívili klub seniorů a asistovali při vyplňování dotazníků.  Anketu ÚMČ Praha 10 připravoval ve spolupráci se sociology tak, aby byly její výsledky čitelné, prokazatelné a srovnatelné.

Publikováno: 18.07.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ, Projekty5318

Těší nás, že spokojenost se životem v městské části je vysoká - 78 % respondentů je spokojeno, vysokou míru spokojenosti uvádí 13 %. Celková spokojenost je tedy srovnatelná s posledním měřením v roce 2019, kdy dosahovala 79 %. Nespokojenost s městskou částí uvádí 22 % odpovědí, vysokou míru nespokojenosti pak pouhá 4 %.

Spokojenost se základními prvky občanského života
Nejvíce spokojení jsou občané s obchody v okolí, možnostmi provozovat své koníčky a s mezilidskými vztahy. Poněkud ambivalentní hodnocení má kvalita životního prostředí. Menší míru spokojenosti potom byla u pracovních příležitostí. V rámci dotazování na možnost zapojení se do místního plánování rozvoje městské části jsme zaznamenali nárůst zájmu. V nadcházejícím období chystáme několik dalších akcí, v rámci kterých bude možné se zapojit.

Spokojenost se základními veřejnými službami
Občané Prahy 10 jsou nejvíce spokojeni s hromadnou dopravou, poměrně vysoká spokojenost je i se zdravotními službami. Velká spokojenost panuje u kvality služeb poskytovaných knihovnami, které se transformují z půjčoven knih na společenská a kulturní centra. Více než polovina respondentů, kterých se téma týká, je pak spokojena s dostupností knihoven, mateřských a základních škol, restauračních zařízení, praktických lékařů a volně přístupných sportovišť.

Mezi další témata, jejichž důležitost se nám v anketě potvrdila a kterým je potřeba věnovat pozornost, je dostupnost veřejných parků a zeleně, odborných lékařů, sociálních služeb a dětských skupin.

Evergreenem je pak téma odvozu a třídění odpadů, kde podobná procenta respondentů uváděla spokojenost a nespokojenost. Obzvlášť problematické jsou zejména úklid a údržba městské části, se kterými je nespokojeno 54 % občanů. Nespokojenost dále převažuje u stavu cyklostezek a cyklotras a dále u stavu veřejných prostranství, jako jsou náměstí či ulice.

Bezpečnost na Praze 10
Hodnocení bezpečnosti občanů městské části poukazuje na kritickou oblast, a je tak pro nás jasným signálem, kam upřít pozornost v dalším období. Třetina dotazovaných totiž považuje ponechání otevřeného okna přes noc nebo chůzi v noci po hlavní ulici za nebezpečné. A více než polovina občanů vyjadřuje pocity nebezpečí při chůzi v noci po veřejných prostranstvích, jako jsou parky nebo hřiště.

V rámci otevřené otázky byla nejvíce zmiňována tato témata: hluk z dopravy a průmyslu; znečištění ovzduší; dostupnost veřejných služeb – škol, zdravotnických zařízení a aktivit pro seniory; rozšíření a propojení cyklotras v rámci MČ; podpora kulturních a společenských akcí (festivaly, koncerty, divadlo, komunitní setkání); efektivní využití veřejných prostor, včetně parků, náměstí a komunitních center.

A co dál?
Průzkum jsme si nedělali jen tak pro nic za nic, městská část v tuto chvíli aktualizuje svou strategii, vyplněný dotazník nám pomáhá určit si priority do budoucna. Všem respondentům děkujeme, ceníme si času, který jste do vyplňování dotazníku vložili!

Oddělení strategického rozvoje a participace