Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Desítkový Vzlet slaví 100. narozeniny, na 12. listopad nachystal pestrý kulturní program

Kulturní prostor Vzlet slaví sto let své existence! Bývalý sokolský biograf nově funguje jako vršovická „kulturní křižovatka“ a nabízí návštěvníkům divadlo, špičkovou klasickou hudbu, originální virtuální realitu, výtvarné umění, přednášky, audiovizuální projekce i sousedská setkání. Sté narozeniny připadají na pátek 12. listopadu a návštěvníci se u této příležitosti mohou těšit na speciální a rozmanitý program.

Publikováno: 10.11.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3532

Začátek oslavy bude patřit dětem. Ve 14 hodin je v plánu workshop s klasickou filmovou promítačkou z doby analogové, na němž malí návštěvníci názorně uvidí, jak se dřív v kinech promítalo z filmového pásu. Od 14 do 17 hodin budou děti, společně s výtvarnicí Evou Jiřičkou, vyrábět vlastní originální domy v tzv. rohovce, tedy místnosti, jejíž výloha zároveň slouží jako výstavní prostor. Celý odpolední program bude doprovázet rozhlasové vysílání, o které se postarají kluci a holky z kroužku Rádio Vzlet.

Na 16. hodinu je naplánovaný slavnostní průvod s vršovickým Sokolem – od jeho budovy ke Vzletu. V 17 hodin se otevře výstava „Vršovická BIOGRAFie“, příběhy sousedů ztvárněné na venkovním plotu vedle Vzletu. O půl hodiny později bude ve velkém sále následovat projekce slavného snímku „Až přijde kocour“, kde hrají Jan Werich a Emília Vašáryová. Po téměř šedesáti letech se bude promítat na původní historické plátno. V 19:30 hodin večer zakončí vystoupení swingového „Orchestru Ježkovy stopy“, chybět nebude ani sokolská taneční sestava v podání župy Vzlet.

„Oslavu výročí jsme pojali především jako ohlédnutí za historií Vzletu a akci pro místní komunitu. Chceme oživit některé pozapomenuté tradice a ukázat, jak široce chápeme pojem umění. Věřím, že na své si přijdou všichni, ostatně náš koncept stojí na tom, abychom divákům nabídli kvalitu, a zároveň se stali výrazným hráčem na lokální mapě Desítky,“ říká ředitel Vzletu Petr Prokop. 

Budova Vzletu prošla rekonstrukcí, kterou desátá městská část dokončila na konci roku 2019. Následně vypsala výběrové řízení na provozovatele objektu, v níž uspěla společnost Ústředna, uskupení Divadla Vosto5, barokního orchestru Collegium 1704 (který vloni zahajoval festival Pražské jaro) a vršovického Kina Pilotů (jež ve Vzletu organizuje přednášky a nejrůznější tematická pásma).

„V důsledku pandemických opatření se slavnostní otevření protáhlo až do letoška, a Ústředna mezitím své ´obsazení´ ještě rozšířila o výtvarné umění (galerie) a opravdu netradiční virtuální biograf (Brejlando). Kromě toho se čile zapojuje do sousedského života, letos byla například součástí slavností Zažít město jinak. Vzlet je krásným příkladem toho, že za kulturou se nejezdí, kultura se žije v místě našeho bydliště, a má nejrozmanitější podoby,“ zdůrazňuje David Kašpar (VLASTA / STAN), který má na vršovické radnici na starost kulturu, školství a také sousedské vztahy. 

 

Mohlo by vás také zajímat