Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Vizionář Kotěra je čestným občanem Prahy 10 in memoriam. 30. září startuje výstava na jeho počest

Zakladatel moderní české architektury Jan Kotěra je čestným občanem Prahy 10! O jeho vyznamenání in memoriam rozhodlo Zastupitelstvo městské části. Vizionář žil a tvořil na území Desítky, kde se nachází hned několik jeho význačných staveb v čele s Trmalovou vilou. Práci Kotěry, jeho spolupracovníků, žáků i následovníků připomene výstava, která bude k vidění od 30. září na náměstí Svatopluka Čecha ve Vršovicích. 

Publikováno: 24.09.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3495

„Expozice ukáže, jak výrazně tento génius ovlivnil podobu naší městské části. Nejenže sám vytvořil dodnes oceňovaná díla, ale navíc inspiroval mnoho dalších architektů, kteří šli v jeho stopách. Jejich stavby se přitom rozhodně nepodobaly jako vejce vejci, naopak se jedná o velmi pestrou skupinu tvůrců, což je dobře patrné ze čtrnácti výstavních panelů. Na nich najdete jak Husův sbor ve Vršovicích z roku 1930, tak justiční areál Míčánky z let 2003-2006,“ uvádí konkrétní příklady David Kašpar (VLASTA/STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro oblasti kultury a školství.

Desítka letos věnuje odkazu Jana Kotěry velkou pozornost v průběhu celého roku; je tomu totiž přesně 150 let od narození této velké osobnosti. Stejně jako výstavu „Jan Kotěra a moderní česká architektura Prahy 10“, i další kulturní události radnice pořádá ve spolupráci s Kotěrovým centrem architektury.

Ředitel Centra Oldřich Janota navíc městské části adresoval návrh na udělení čestného občanství Kotěrovi in memoriam, kterému desítkové Zastupitelstvu vyhovělo. Architekt tak ve výčtu slavných čestných občanů doplnil Karla Čapka, jehož vyznamenání zastupitelé schválili vloni. 

V dopise Janota označil Kotěru za jednu z vůbec nejvýznamnějších osobností, která na Desítce kdy žila. „Jeho stavby v dnešní městské části Praha 10 jako je Trmalova vila, Kotěrova vlastní vila nebo vodárenská věž v Michli pro tehdejší městys Vršovice patří k významným Kotěrovým stavbám a kulturním památkám. Do kulturního bohatství Prahy 10 se zapsala díla jeho žáků a spolupracovníků Josefa Gočára, Pavla Janáka, Ladislava Machoně a dalších,“ vyjmenovává ředitel Janota.

Výstava „Jan Kotěra a moderní česká architektura Prahy 10“ bude na náměstí Svatopluka Čecha (pod kostel svatého Václava) instalovaná na konci tohoto měsíce, 30. září od 18:00 hodin proběhne vernisáž, kterou zahájí profesor Vladimír Šlapeta, historik architektury.

V rámci projektu „Jan Kotěra 150“ už letos na Desítce proběhly přednášky, besedy i komentované prohlídky, tematický rok zakončí tradiční Salon Jana Kotěry v Trmalově vile, kde tentokrát dojde k samotnému slavnostnímu aktu udělení občanství.