Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Na Kubáni budou kompostovací poradny

Farmářské tržiště na Kubánském náměstí tento týden získá další rozměr, účastníci tady budou moci navštívit speciální kompostovací poradny. Dozvědí se v nich, jak správně třídit biomateriály, jak odpad dál využívat či jak jeho vzniku úplně předcházet. Zejména pro děti bude připravená prohlídka „mikrokosmu“ v půdě a kompostu. Poradnu pořádá radnice desáté městské části společně s Kokozou a Ekodomovem, které se tématu systematicky věnují. 

Publikováno: 04.05.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí3665

Poradna bude na Kubáni otevřená ve dvou termínech, a to ve čtvrtek od 10 do 14 hodin a v sobotu v čase 8:45 – 12:00. „Aktivitu směřujeme k Mezinárodnímu týdnu kompostování, který aktuálně probíhá. Zároveň se kompostování věnujeme v souvislosti s naší tříměsíční kampaní Desítka bez odpadů. V ní občanům přinášíme konkrétní tipy na to, jak předcházet odpadům, a když už vzniknou, tak jak jim dávat ´nový život´,“ říká Jana Komrsková (Piráti), místostarostka MČ Praha 10 pro oblast životního prostředí.  

Ve čtvrtek bude mít na Kubáni stánek Kokoza, sociální podnik, který lidi učí kompostovat a pěstovat ve městě. „Chcete-li vědět, co se skrývá pod pojmy bokashi či vermikompostování, nebo k čemu se hodí a jak získat žížalí čaj, přijďte,“ láká návštěvníky na Kubáň Radka Pokorná z Kokozy. Občané tady dostanou cenné rady týkající se třídění domácích biomateriálů, seznámí se s různými formami kompostování a správnou údržbou kompostérů, ale také s pěstováním či způsoby omezování vzniku bioodpadu.

V sobotu pak na tržišti bude radit organizace Ekodomov, která se řadu let věnuje speciálně tématu bioodpadu.„Kromě obecných informací o domácím kompostování a vhodných typech kompostérů pro konkrétní zástavbu nahlédnete do ´mikrokosmu´, který se nachází v půdě a kompostu. A zjistíte, kdo toto prostředí obývá a jaký má význam pro kompostování. Na stánku jsou vítání malí i velcí průzkumníci,“ vzkazuje za Ekodomov koordinátorka ekovýchovných aktivit Julie Včeláková.

„Pevně věřím, že poradny ještě zvýší zájem o domácí kompostéry, o které si mohou obyvatelé Prahy 10 zažádat a následně je bezplatně užívat. Na radnici pro ně máme připravené dřevěné i plastové typy o objemu 1000 litrů,“ upřesňuje místostarostka Komrsková. 

Kompostéry Desítka poskytuje na základě dotačního projektu z Operačního programu Životní prostředí, žádat je možné na webu Prahy 10