Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Do obnovy školních budov na Desítce šlo za dva roky 211 milionů korun

211 milionů korun. Tolik činí suma, která šla za uplynulé dva roky (2020 a 2021) do budov mateřských a základních škol zřizovaných desátou městskou částí. Největší stavební akcí byla rekonstrukce školky U Vršovického nádraží, která dostala i nové přístavby. Aktuálně probíhá novostavba mateřinky v Bajkalské ulici, už jen týdny zbývají do startu rozsáhlé rekonstrukce „staré“ školy V Olšinách.

Publikováno: 25.02.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství3600

„Zřizujeme 13 základních a 20 mateřských škol, celkem se ale jedná o více než čtyřicet objektů. Jejich stáří se pohybuje mezi 45 a více než sto lety, což hovoří samo za sebe. Technický stav většiny budov totiž odpovídá době jejich vzniku, dlouhé roky se systematicky neinvestovalo do jejich rozvoje,“ popisuje Olga Koumarová (ODS), která je radní MČ Praha 10 pro investice a právě budovy základních a mateřských škol.

MČ Praha 10 se zavázala, že počínaje rokem 2020 půjde do materiálně-technické obnovy školních budov polovina finančních prostředků, které radnice vybere na dani z nemovitostí. „V praxi to znamená, že v uplynulých dvou letech jsme investovali více než 143 milionů z rozpočtu městské části, přičemž polovina daně činila necelých 138 milionů. Na některé stavební práce se nám navíc podařilo získat dotace, které vloni a předloni dělaly takřka 68 milionů korun. V celkovém součtu se tedy jedná o částku přesahující 211 milionů korun,“ vypočítává radní pro rozpočet, finance a dotace Lucie Sedmihradská (VLASTA). 

Obnova školních budov probíhá podle dlouhodobého záměru, který Rada MČ Praha 10 schválila v únoru roku 2020 a obsahuje podrobný plán stavebních prací na deset let. „Nejnákladnějším dosud realizovaným projektem je rekonstrukce školky U Vršovického nádraží. Obnovou prošly všechny tři pavilony mateřinky, dva z nich navíc dostaly nové přístavby,“ popisuje radní Koumarová s tím, že celková investice byla 38 milionů korun, z toho 15 milionů tvořila dotace z pražského Magistrátu.

Vloni byla také dokončená přestavba objektu v Jasmínové ulici na školku a započala novostavba mateřské školy Bajkalské, do které bude moci od roku 2024 chodit až 168 dětí. Před zahájením je rozsáhlá rekonstrukce secesní školy V Olšinách, známé pod názvem „stará škola“. Momentálně probíhá výběrové řízení na dodavatele, stavba by měla začít ještě na jaře tohoto roku.