Aktuality z oblasti financí

Výsledky jednání komise pro budoucnost sídla radnice Prahy 10

Na svém řádném zasedání se včera sešla Komise pro vytvoření vhodných prostor pro fungování ÚMČ Praha 10. Členy komise tvoří zástupci všech v zastupitelstvu zastoupených politických stran, vedoucí úředníci a dva z registru občanů vylosovaní zástupci veřejnosti. Občané zastoupení v komisi konstatovali, že proces hledání sídla radnice Prahy 10 je čistě technickou záležitostí a ne politickou.

Výsledky jednání komise pro budoucnost sídla radnice Prahy 10
Podle komise je proto potřeba především zohlednit požadavky občanů Prahy 10, které vzešly z veřejných projednávání - participace a od zaměstnanců úřadu. Z těchto důvodů přijala komise usnesení, aby byl vypracován nezávislý oponentní odborný posudek soudního znalce k posudku na rekonstrukci stávající budovy Vlasty. Dále komise zažádala o detailnější dopracování dalšího postupu v případě schválení jednotlivých variant. To znamená rozpracování otevřených výběrových řízení, která budou následovat po schválení jedné z variant. Městká část Praha 10 se zavazuje, že v případě výběru jedné z variant budoucího sídla úřadu bude vypsáno otevřené výběrové řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek.
 
TOP 09, která se v zastupitelstvu Prahy 10 nachází v opozici, včera také vydala tiskovou zprávu, v níž tvrdí, že posudek na cenu případné rekonstrukce současné budovy radnice Prahy 10 je předražený. Dokazuje to studií, kterou si pro tento účel sama objednala. Tento studie nemůže být z pohledu městské části ani jakéhokoli nezaujatého experta brána v potaz jako důvěryhodná a seriózní. TOP 09 totiž objednala vypracování této studie u významného pražského developera Karima Redy Rachidiho, který je přitom v přímém střetu zájmů s Úřadem městské části Praha 10 v rámci několika svých stavebních projektů v Praze 10. Radnice nezná bohužel ani přesné zadání studie, ze kterého vycházel. Nemůže tedy v tuto chvíli ani jakkoliv komentovat uváděná čísla. Nevíme do jaké míry tato studie zohledňuje současný technický stav budovy, použité materiály či rozsáhlé a specifické nároky dle požadavků radnice.
 

Záměrem radnice je samozřejmě zrealizovat pro město ekonomicky nejvýhodnější variantu, ať již to bude rekonstrukce, výstavba nové radnice, a nebo koupě jiné nemovitosti. Proces řešení nového sídla radnice se odehrává v Praze 10 maximálně demokraticky a transparetně, za účasti politické i odborné veřejnosti a občanů. I přes politicky motivovanou snahu zastupitelky TOP 09 paní Hájkové se komise včetně hlasů občanů Prahy 10 rozhodla tuto zavádějící studii neakceptovat. A to zejména z důvodu jeho možné podjatosti a vzhledem k tomu, že se s ním členové komise neměli možnost v dostatečném předstihu, jako s ostatními předloženými materiály seznámit. 

 

Veškeré informace k tématu jsou soustředěny na adrese www.praha10.cz/radnice