Aktuality z oblasti financí

Rekvalifikace na pracovníka v sociálních službách pro nezaměstnané nad 50 let úspěšná

Celkem 25 účastníků úspěšně ukončilo kvalifikační kurz pracovníka v sociálních službách prvního běhu Projektu 50+, který svým obsahem přispívá k řešení dvou aktuálních problémů: zvýšené nezaměstnanosti osob 50+ a nedostatku kvalifikovaných pracovníků v sociálních službách. „Projekt je určen pro obyvatele Prahy 10 a podmínkou pro účast v projektu je dovršení 50 let věku a nezaměstnanost. Snažíme se tak vyřešit dva problémy najednou a zdá se, že projekt je úspěšný,“ uvedl starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nez.).

Do Projektu 50+ se podle starosty stále mohou hlásit zájemci, pro které jsou ještě volná místa ve 2. a 3. běhu kurzů. Jedná se o rekvalifikační kurz na pozici pracovník v sociálních službách, který připravili pro osoby 50+ pracovníci odboru sociálního Prahy 10. Projekt je podpořen  z Evropského sociálního fondu (ESF) v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita (OPPA).

První část kurzu měla velmi pozitivní ohlas u jeho účastníků, kteří jsou přesvědčeni, že se díky jeho absolvování zvýší jejich šance na uplatnění se na trhu práce v oblasti sociálních služeb.  „Kurz je výborný. Jsem velice ráda, že nás nehází do starého železa, a že se díky rekvalifikaci budu moci ucházet o zaměstnání. Dozvěděli jsme se spoustu přínosných informací, které využijeme v praxi. Po skončení kurzu nemám strach, že bych si nenašla zaměstnání,“ řekla v této souvislosti paní Mačenková, jedna z úspěšných účastnic kurzu.

Projekt nabízí příležitost celkem pro 75 osob, které budou rozděleny do tří skupin po 25 účastnících. Postupně každá skupina absolvuje cca dvouměsíční cyklus rekvalifikací a školení nezbytných pro výkon profese pracovníka v sociálních službách. Účastníci Projektu 50+ zdarma získají vzdělání umožňující práci v sociálních službách, a to prostřednictvím rekvalifikačních kurzů a speciálních školení, po jejichž absolvování budou způsobilí pro výkon práce v oblasti sociálních služeb.

Nejúspěšněji rekvalifikovaní účastníci mohou nastoupit na tříměsíční tréninková pracovní místa. Tato praxe bude placená a umožní účastníkům ověřit si nabyté dovednosti v reálném prostředí přímo u poskytovatelů sociálních služebTréninková pracovní místa budou zajišťovat 3 organizace (Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10, p.o., Židovská obec v Praze – Domov sociální péče Hagibor a A Doma). Součástí projektu je také pracovněprávní poradenství a podpora účastníků při vstupu na trh práce v oblasti sociálních služeb.

Pro zájemce o účast v projektu: Do Projektu 50+ se stále mohou hlásit zájemci, pro které jsou ještě volná místa ve 2. a 3. běhu. Na zájemce o vstup do projektu se těšíme na Úřadě MČ Praha 10, Vršovická 68, kancelář číslo 204, budova C, 2. patro, tel: 267 093 554.