Aktuality z oblasti financí

Pražský Magistrát Desítce přispěje 100 miliony korun na rekonstrukci Nové strašnické školy

MČ Praha 10 získá od pražského Magistrátu další dotaci, a to ve výši 100 milionů korun. Půjde na rekonstrukci Nové strašnické školy (známé také jako „stará škola“). Finanční podpora vyplývá z Memoranda o spolupráci, které včera schválila Rada desáté městské části. 

Publikováno: 07.09.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství3729

Rekonstrukci školy zahájila radnice na konci letošního května, stavební práce potrvají 26 měsíců a celkový rozpočet je 312,8 milionů korun.

„V memorandu Magistrát konstatuje, že nás finančně podpoří, pochopitelně v závislosti na reálných možnostech svého rozpočtu. Přestože Rada hl. m. Prahy Memorandum schválila už koncem března, můj předchůdce materiál naší Radě vůbec nepředložil. To jsem teď napravil,“ popisuje Martin Sekal (ODS), místostarosta MČ Praha 10, který má oblast školství na starost od konce června, kdy byl Zastupitelstvem odvolaný David Kašpar (VLASTA/STAN).

Těší mě, že se nám s Magistrátem podařilo dohodnout na další dotaci, a že na starou školu přispěje 100 miliony. Podpora přichází v těžké době, v níž je pro každou městskou část velmi obtížné realizovat takto velké rekonstrukce, byť jsou klíčové a pro budoucnost nezbytné. Stavební práce tedy mohou zdárně pokračovat, a už se těšíme, až se budova pro 360 žáků po letech znovu otevře,“ říká 1. místostarostka Jana Komrsková (Piráti).

Secesní škola je od roku 2014 vedená jako kulturní památka, nicméně už třináct let v ní výuka neprobíhá. Až do letošního května čekala na rekonstrukci.