Aktuality z oblasti financí

Na výběr budoucí radnice budou v Praze 10 dohlížet přímo vylosovaní občané

Do transparentního rozhodování o budoucnosti budovy radnice Prahy 10 se nyní přímo zapojí maximálně průhledně vybraní občané této městské části. Radnice začátkem letošního roku vyzvala všechny občany dopisem, v měsíčníku Noviny Prahy 10, formou informační SMS a v médiích, aby se přihlásili do registru zástupců občanů. V řádném termínu se do něj přihlásilo celkem 192 občanů, z nichž byli dle městskou radou schváleného harmonogramu vylosováni dva zástupci veřejnosti a jejich náhradníci. Vylosovaní občané se pátečním potvrzením městské rady stali řádnými členy Komise pro vytvoření vhodných prostor pro fungování ÚMČ Praha 10 se všemi pravomocemi i zodpovědností, jako mají další členové. Mezi ně dále patří zástupci všech politických stran zvolených do zastupitelstva a vedoucí úředníci. Komise zasedne 29. ledna. V komisi byli již dříve členové z některých občanských sdružení, nebyli nicméně vybráni z řad široké veřejnosti a na své členství v komisi sami rezignovali. 

Na výběr budoucí radnice budou v Praze 10 dohlížet přímo vylosovaní občané

„Zájem veřejnosti o účast v této komisi nás příjemně překvapil. Těší nás, že lidem není budoucnost radnice lhostejná a chtějí se do rozhodovacího procesu osobně zapojit,“ uvedla v této souvislosti místostarostka pro územní rozvoj Ivana Cabrnochová (SZ). "Dovoluji si tvrdit, že žádný plán na novou budovu radnice v Praze nebyl podroben tak důslednému připomínkování jako právě u nás. Smyslem je najít řešení pro sídlo úřadu, které bude funkční, reprezentativní, provozně levné a dlouhodobě udržitelné. Za ideál bych považovala fakt, pokud by se na řešení této otázky shodly všechny síly v zastupitelstvu. Vyzývám představitele opozice, aby k tomuto tématu přistoupili věcně a odpovědně."

Najít řešení slíbila rada městské části už v lednu 2011 a zastupitelstvo jí k tomuto úkolu zavázalo o několik měsíců později. Do procesu byli zapojeni občané, kteří prostřednictvím veřejných shromáždění, anket a dotazování přímo v ulicích pojmenovali své priority pro budoucí sídlo radnice. V komisi, která k tomuto účelu vznikla, byly pojmenovány tři možnosti řešení: celková rekonstrukce "Vlasty", výstavba nové budovy u stanice metra Strašnická, kde Praha 10 vlastní vhodné pozemky, a koupě jiné nemovitosti, do které by se radnice přestěhovala. Do výběrové řízení na koupi se přihlásily dvě firmy – majitelé pozemků na nároží ulic Vinohradská a Počernická a provozovatelé centra Vinice. Celkově tedy dnes existuje pět různých řešení, z nichž každé má své výhody i dílčí nevýhody. Rozhodnutí je nyní na zastupitelstvu. 

V Praze 10 už řadu let běží debata o tom, ve které budově bude sídlit místní úřad – t.j. kam budou v budoucnu místní občané chodit pro občanský průkaz, pas nebo pro stavební povolení. Důvodem je nedobrý technický stav současného sídla v panelovém komplexu Vlasta, který stojí vedle nákupního centra Eden. Ten je způsoben především nešťastnou konstrukcí stavby a použitými materiály. Budova nevyhovuje z hlediska současných norem (požární a provozní bezpečnost, bezbariérovost...), je zde málo parkovacích míst a její provoz je drahý. Zcela nedostačující je kapacita zasedacího sálu pro jednání zastupitelstva, což oprávněně kritizují i občané.

Radnice do tohoto rozhodování zapojuje co nejvíce i širokou veřejnost. Například během loňského jara probíhalo rozsáhlé dotazování i dotazníkové šetření a participační setkání. O všech krocích informuje radnice pravidelně na webu www.praha10.cz/radnice, pomocí radničních novin, tiskových zpráv a průběžných zpráv a diskusí na zasedání svého zastupitelstva. Radnice již dříve deklarovala, že finální rozhodnutí nechce učinit ještě v tomto volebním období, ale chce připravit takové podklady, aby mohla výhledově vybrat tu ekonomicky nejvýhodnější variantu pro městský rozpočet. Variantami by se mělo jako vždy zabývat zastupitelstvo, protože požadavkem radnice je dosažení co největší shody napříč politickým spektrem i mezi občany.