Aktuality z oblasti financí

Desítka láká na výstavu. Připomíná 100. výročí jejího připojení k Praze

Velká Praha na území dnešní Desítky. Tak se jmenuje venkovní expozice, kterou vršovická radnice s podtitulem „Výstava ke 100. výročí připojení Královských Vinohrad, Vršovic, Strašnic, Záběhlic a Malešic k Praze“ představuje (nejen) svým občanům. K vidění je už nyní na náměstí Svatopluka Čecha, slavnostní vernisáž proběhne v úterý 15. listopadu od 14:00 hodin.

Publikováno: 09.11.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3773

Výstava obsahuje množství informací i archivních materiálů. Obsahově ji zpracoval kronikář MČ Praha 10 Michal Ezechel, o grafické ztvárnění se postarala radniční grafička Lenka Vaculová.

„Sedm oboustranných panelů vás vezme na fascinující výlet proti proudu času, a vy se dozvíte řadu zajímavostí spojených s územím dnešní Desítky před stoletím. Velký prostor je věnovaný slávě tehdejšího Edenu, tedy nejrozsáhlejšího zábavního parku v prvorepublikovém Československu, i bídě nouzových kolonií. Nechybí texty, fotky a dokumenty mapující rozvoj průmyslu, zemědělství či infrastruktury,“ popisuje místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která je odpovědná mj. za oblast kultury. 

„Cílem bylo návštěvníkům přinést maximální množství informací ve formě, která je bude bavit. Zvolili jsme proto systém tematických panelů, na kterých se mísí texty s fotografiemi i skeny materiálů. Doufám, že se nám podařilo lidem tehdejší dobu co nejvíc přiblížit,“ říká autor libreta výstavy Michal Ezechel.

Radniční kronikář nebude chybět na slavnostní vernisáži, na 22. listopadu je s ním naplánovaná komentovaná vycházka po desítce. Start je ve 14:00 u Muzea fotbalového klubu Slavia.

Podrobnější informace o výstavě najdete na webu desáté městské části