Materiály a usnesení rady a zastupitelstva

Úvodní stránka usnesení » Rada » Detaily Usnesení
  

k návrhu vyjádření MČ Praha 10 k zahájení zjišťovacího řízení podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí k záměru „Zkapacitnění Průmyslového polookruhu“

Datum přijetí: 23.3.2021
Číslo jednání: 6
Číslo usnesení: 190

Materiály k usnesení

Obsah usnesení:

Rada městské části Praha 10

 

I.    souhlasí

s uplatněním požadavku MČ Praha 10 o dalším posouzení záměru „Zkapacitnění Průmyslového polookruhu“ podle § 8 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, dle důvodové zprávy předloženého materiálu

 

II.   schvaluje

text dopisu s vyjádřením MČ Praha 10 k záměru „Zkapacitnění Průmyslového polookruhu“ pro účely zahájeného zjišťovacího řízení podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, dle přílohy č. 1 tohoto usnesení (příloha č. 1 předloženého materiálu

 

III. ukládá

1. R. Chmelové, starostce

  1. zaslat dopis s vyjádřením MČ Praha 10 k záměru „Zkapacitnění Průmyslového polookruhu“ pro účely zahájeného zjišťovacího řízení podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, na Odbor ochrany prostředí MHMP schválený dle bodu II. tohoto usnesení

 

Termín: 25. 3. 2021

 

 

 

 

- 2 -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Renata  C h m e l o v á

starostka

 

 

 

 

 

Ing. Jana  K o m r s k o v á

1. místostarostka

 

 

 

 

 

Předkladatel:  Ing. Komrsková, 1. místostarostka

Anotace:         životní prostředí

Provede:         R. Chmelová, starostka

Na vědomí:     -

Garant:            Bc. Pecánek, ved. OŽR

Číslo tisku:      P10-130733/2021

 

 

 

Příloha č. 1 usnesení RMČ Praha 10 č. 190 ze dne 23. 3. 2021

 

 

logo_P10_orig

 

 

 

 

 

 

 

Úřad městské části Praha 10

Kancelář starostky

 

 

 

Ing. Jana Cibulková

vedoucí oddělení posuzování vlivů na životní prostředí  

Odbor ochrany prostředí                     

 

Magistrát hl. m. Prahy

Mariánské nám. 2

110 01 Praha 1

 

 

 

Váš dopis:          MHMP 227165/2021

Naše značka:    P10-086618/2021

Vyřizuje linka:   Pecánek/565

V Praze dne:     

 

 

 

 

 

 

 

Věc:     Vyjádření MČ Praha 10 k záměru „ Zkapacitnění Průmyslového polookruhu“ pro účely zahájeného zjišťovacího řízení podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí

 

K záměru „Zkapacitnění Průmyslového polookruhu“, jehož dokumentaci obdržela MČ Praha 10 dne 24. 2. 2021 od Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy pod č.j. MHMP 227165/2021, v rámci oznámení o zahájení zjišťovacího řízení podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, Městská část Praha 10 (dále jen MČ)

 

 p o ž a d u j e

 

provedení celého procesu posuzování vlivů na životní prostředí, dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění.

Ze strany hl. m. Prahy je pochopitelná snaha o usměrnění dopravy ve vnitřní části hlavního města dokončením výstavby Městského okruhu (MO) a zároveň řešení dopravy ve východní části Prahy dostavbou Pražského okruhu (PO). Z tohoto pohledu se skutečně nabízí zvažovaná možnost zkapacitnění komunikací v trase tzv. Průmyslového polookruhu. Zároveň může tvořit určitou alternativu před dokončením MO v této části Prahy nebo  objízdnou trasu v případě dočasného uzavření MO. Z pohledu MČ je ale nezbytná ochrana území a zdraví obyvatelstva před negativními dopady zvažovaných záměrů na jednotlivé složky životního prostředí a tím i na podmínky pro život místních občanů a návštěvníků.       

MČ dlouhodobě vnímá tuto část Malešic za transformační území a již realizuje kroky, které by měly v horizontu následujících desetiletí postupně transformovat území z průmyslového využití na novou městskou čtvrť, tedy urbanizovaný prostor městského či velkoměstského charakteru. Posuzovaný záměr je z tohoto pohledu v kolizi s rozvojovým předpokladem MČ. Zvažované zkapacitnění musí být pokud možno v plném souladu se schválenou Územní studií Průmyslové zóny Štěrboholy a nesmí bránit udržitelnému rozvoji v lokalitě Malešicko-hostivařské průmyslové zóny, kde probíhá aktuálně hodnocení urbanisticko-strategického charakteru ze strany Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

- 2 -

 

 

Životní prostředí v okolí komunikace Průmyslová je již nyní negativně ovlivňováno silně exponovaným provozem vozidel, nezanedbatelnou část pak tvoří nákladní doprava. Zkapacitnění komunikace o jeden jízdní pruh v každém směru by situaci dále zhoršilo. Křížení komunikací Černokostelecká – Průmyslová již nyní patří mezi nejzatíženější úrovňové křižovatky na území hl. m. Prahy. Další zatížení této komunikace je celkově značně problematické a bude mít další negativní dopady na obyvatele v přilehlých obytných částech a na stav životního prostředí.

Případnou realizací záměru dojde k dalšímu zhoršení kvality ovzduší. Dalším negativním důsledkem bude též zvýšení hladiny hluku. Neztotožňujeme se s údaji v oznámení, že dojde k minimálnímu zvýšení hlučnosti a průjezdu nákladní dopravy. Naopak se domníváme, že případné rozšíření komunikací bude mít za důsledek výraznější nárůst nákladní dopravy s ohledem na navýšení dopravních kapacit po Průmyslovém polookruhu. Navíc v kombinaci s odstraněním poměrně významného množství vegetace se situace ještě dále zhorší. Je tedy nutné počítat s nezbytnou eliminací negativních důsledků, a to nejen realizací protihlukových opatření. Je nutné též počítat s výsadbou náhradní zeleně, která kompenzuje vzniklou ekologickou újmu. Zároveň pak nad tento rámec realizovat další výsadby stromů i keřových porostů, které mohou omezit nežádoucí dopady ze zvýšené automobilové dopravy. 

V rámci kumulace s jinými záměry je nutné zohlednit připravovanou železniční linku S61 ze Smíchova přes Vršovice, dále přes Malešice do Běchovic. Tato dopravní stavba by měla být v tomto záměru zohledněna. Požadujeme celkové zhodnocení všech kumulativních jevů v širší oblasti záměru. Negativní důsledky na ovzduší a veřejné zdraví při navýšení automobilové, a zejména nákladní automobilové dopravy, v této oblasti konstatoval již posudek k záměru Terminál Malešice. Dostupné v Informačním systému EIA pod kódem PHA1037.

Pokud by nakonec došlo k vlastní realizaci záměru „Zkapacitnění Průmyslového polookruhu“ musí být vytvořena účinná opatření proti zajíždění nákladní dopravy do vnitřních částí města. Tento záměr by totiž potenciálně do budoucna mohl znamenat obnovení snah o zřízení kontejnerového terminálu v Malešicích, případně jiných záměrů se zvýšenou potřebou nákladní dopravy, s čímž MČ Praha 10 zásadně nesouhlasí. Zkapacitnění Průmyslového okruhu, tj. navýšení dopravy v této oblasti hl. m. Prahy, vnímáme jako dočasné řešení do realizace MO a PO. Zejména staveb Městského okruhu v úseku Pelc-Tyrolka a ž Jižní spojka. V případě Pražského okruhu (komunikace D0) zejména jeho části 511 v úseku Běchovice – D1. Jako součást podmínek lze uvažovat o budoucích kompenzačních opatřeních, která následně uloží provozovateli následné zklidnění dopravy v Průmyslové ulici po vybudování uvedených úseků staveb MO a PO.

Závěr

Předmětný záměr může mít významně negativní dopady na stav životního prostředí a veřejné zdraví obyvatelstva na území MČ Praha 10 i širšího území hl. m. Prahy. Z tohoto důvodu požadujeme plné posouzení zvažovaného záměru v kompletním procesu EIA dle § 8 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí a to včetně veřejného projednání dle § 17 stejného zákona.

 

S pozdravem

Renata Chmelová

Sídlo: Vršovická 68, 101 38 Praha 10

Úřední hodiny:

tel.: +420 267 093 565

Pracoviště: Vršovická 68, 101 38 Praha 10

Pondělí  8.00 - 12.00, 13.00 - 17.30

www.praha10.cz           

starostka

 

Zpět na začátek usnesení