Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Dobrovolníci z území Desítky odstranili 1,8 tun odpadu

MČ Praha 10 tradičně podpořila iniciativu „Ukliďme Česko“. Dobrovolnické aktivity zaměřené na úklid jejího veřejného prostoru se letos protáhly až do října a výsledkem je 1,8 tun odklizeného odpadu. Za zapojení se do úklidu vděčí Desítka svým obyvatelům i organizacím, které k aktivitě motivovaly zaměstnance a spolupracovníky.

Publikováno: 26.10.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí, Odpady3526

Celorepubliková akce Ukliďme Česko proběhla o víkendu 18. a 19. září, někteří dobrovolníci se ale k její myšlence přidali i později. Například zaměstnanci společnosti Skanska si „brigádu“ naplánovali na 7. října, kdy uklízeli v bezprostředním okolí ulice Heldova v Malešicích.

„Nečistoty zmizely také při tradičním úklidu v Bohdaleckém lese, v okolí Botiče ve Vršovicích, v prostoru budoucí drážní promenády ve Strašnicích nebo v lesíku poblíž Hamerského rybníka, kde se do čištění veřejného prostoru opět zapojili dobrovolníci sdružení organizací Integrační centrum Praha. Celkem víme o šedesáti občanech, kteří dobrovolně uklízeli. Opravdu moc si jejich aktivity vážíme,“ říká místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která má na vršovické radnici životní prostředí na starost a se svým zastupitelským klubem se sama zapojila do úklidu vznikající Drážní promenády.

„Ze setkávání s našimi občany a pravidelné komunikace s nimi navíc vím, že řada jednotlivců i spolků se snižování odpadů, a obecně ochraně životního prostředí, věnuje koncepčně a dlouhodobě. Věřím, že akce jako Ukliďme Česko k těmto aktivitám přitáhnou ještě větší množství lidí,“ zdůrazňuje místostarostka Komrsková.

 

O ekologické osvětě Desítky:

Desátá městská část klade na snižování objemu odpadů a ekologickou osvětu důraz dlouhodobě. V letošním roce svým občanům téma nabídla ve zhuštěné podobě, prostřednictvím takřka dvouměsíční kampaně Duben bez odpadů. Iniciativa zaujala i odbornou porotu a získala ocenění Komunální projekt roku 2021 v kategorii Ekologický projekt.

Radnice nabízí i průběžnou podporu pro ty, kteří chtějí přispět k čistotě okolí svého bydliště. Pro dobrovolnické úklidy má stabilně připravené pytle či rukavice, pro větší množství odpadu je možné se na městskou část obrátit s žádostí o zajištění, či zprostředkování odvozu. Dotazy a připomínky je možné směřovat na emailový kontakt bezodpadu@praha10.cz.