Aktuality z oblasti financí

Pojďte Za Waldesovým diamantem! MČ Praha 10 spouští rodinnou hru na počest jedné z největších osobností své historie

Od neděle 10. října se můžou občané (nejen) Prahy 10 zapojit do velké rodinné hry, a v autentickém prostředí starých Vršovic hledat 11 předmětů souvisejících s životním příběhem Jindřicha Waldese. Ten stál za vynálezem vylepšeného stiskacího knoflíku, který pojmenoval po magickém diamantu Koh-i-noor. Věhlasný podnikatel, sběratel, mecenáš umění a sportu zemřel před 80 lety a jedná se o jednu z největších osobností „desítkových“ dějin.

Publikováno: 10.10.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Ankety a soutěže3516

Hru „Za Waldesovým diamantem“ připravila desátá městská část na počest spoluzakladatele vršovické továrny Koh-i-noor. Vypukne symbolicky 10. 10. v 10 hodin a 10 minut a lidé se jí budou moci zúčastnit až do 12. 12., kdy za sebou zavře oponu.

„Principem je, že budou chodit po starých Vršovicích a hledat jedenáct předmětů odkazujících na Jindřicha Waldese. Ty se budou nacházet v předem dané ulici, ale na nespecifikovaném místě, bude tedy nutné důkladně prozkoumat všechna zákoutí této naší magické části,“ popisuje místostarosta David Kašpar (VLASTA / STAN), jenž má na radnici Desítky v gesci školství, kulturu a sousedské vztahy. „Podrobná pravidla hry občané najdou na našem webu, kde bude k jednotlivým indiciím doplněný i krátký text, takže se zároveň dozví spoustu zajímavostí spjatých s neobyčejným životem slavného průmyslníka. Úspěšní hledači od nás dostanou památeční předmět,“ upřesňuje David Kašpar. 

„Hrou naplňujeme hned několik priorit, které jsme si dali v oblasti rozvoje kultury. Chceme koncepčně podporovat sounáležitost občanů s místem, kde žijí, dostávat kulturu do veřejného prostoru či zapojovat organizace a obyvatele do vytváření naší kulturní nabídky,“ vypočítává místostarosta Kašpar.

V polovině prosince na rodinnou hru plynule naváže výstava „Vršovický fenomén Koh‑i‑noor“. Expozice bude k vidění v kulturním centru Vzlet (tzv. rohovce, tedy výloze, na kterou je vidět z ulice) a její obsah určí sami lidé. 

„Bude totiž složená z předmětů, které nám do 10. listopadu sami donesou. Historické patentky, krabičku na spony, knoflík nebo jakýkoliv jiný předmět vyrobený v textilní galanterii Waldes/Koh‑i‑noor, archivní fotografie ´Koh‑i‑noorky´ a cokoliv dalšího, co souvisí se životem a prací Jindřicha Waldese. Sám jsem zvědavý, co všechno se nám na základě naší výzvy sejde,“ dodává David Kašpar. 

Na přípravě výstavy bude MČ Praha 10 spolupracovat s kurátorkou Vzletu Denisou Václavovou.

Podrobnosti o hře budou od 10. října, 10 hodin a 10 minut dostupné na adrese praha10.cz/waldes.