Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

V Praze 10 se daří snižovat kriminalitu

Zejména násilná kriminalita, loupeže nebo vloupání do bytů se v Praze 10 daří stále snižovat. Násilná kriminalita a počet loupeží byl v loňském roce nejnižší od roku 2009 a počet vloupání zase od roku 2010. Vyplývá to ze statistik Obvodního policejního ředitelství Praha IV. „Zlepšování bezpečnosti je jednou z našich priorit a této problematice se dlouhodobě věnujeme. Proto stále prohlubujeme spolupráci s městskou i republikovou policií. O tom, že tato činnost má smysl svědčí dosažené výsledky v některých oblastech a ukazují to i policejní statistiky,“ okomentovala policejní statistiku místostarostka městské části Praha 10 Radmila Kleslová (Ano).
Publikováno: 04.03.2014
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bezpečnost504
Násilná kriminalita od roku 2009 do roku 2013 poklesla z 706 případů na 652 a u loupeží z 300 na 159. Od roku 2010 se snížil i počet vloupání do bytů z 627 na 536. Oproti roku 2012 také bylo o 165 případů méně kapesních krádeží. Daří se i objasňovat trestnou činnost. Díky tomu je možné monitorovat pachatele, jako třeba u podvodných krádeží páchaných na seniorech. Této trestné činnosti se dopouštějí osoby od 18 do 60 let. Podílí se na ní osoby ze zahraničí, nejčastěji ze Slovenska, dále pak pachatelé z jiných regionů České republiky. „Do bytů se k seniorům dostávají pod různými záminkami, jako jsou nutné opravy, návštěva zástupce mobilního operátora za účelem změny tarifů, či výměny přístroje. Běžné jsou i kontroly televizního signálu, porucha výtahů, či vrácení nejrůznějších přeplatků,“ varovala před trikem pachatelů trestné činnosti místostarostka Kleslová s tím, že jim jde většinou o vetření se do bytu a zjištění, kde si senioři ukládají peníze, které se jim následně snaží odcizit.
 
Stále vysoké procento z celkové kriminality tvoří krádeže věcí z vozidel a také krádeže aut. Loni bylo vykradeno 4835 automobilů a 1631 jich odcizeno. „Pachatelé často mění lokality a je velmi složité s touto kriminalitou bojovat, pokud jim sami motoristé k tomu ještě dávají příležitost, třeba ponecháním cenných věcí na viditelných místech ve vozidle,“ dodala Kleslová. Například loni bylo odcizeno v Praze 10 nejvíce vozidel v ulicích V Olšinách, Káranská, Přípotoční, Nad Primaskou či Jabloňová. Nalezeno jich bylo 46. Praha 10 v této souvislosti poskytla městské policii dva mobilní kamerové systémy, které slouží právě k vyhledávání zcizených vozidel. Systém je schopen v reálném čase porovnávat SPZ jedoucích i stojících vozidel s databází zcizených vozů. 
 
Pro letošní rok se v Praze 10 chystá ve spolupráci s policií také posílení kamerového systému na místech se zvýšeným výskytem kriminality.