Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Praha 10 se stala lídrem participace, je úspěšnější než New York

Zatímco radnice v hlavním městě i za jeho hranicemi dávají obyvatelům možnost rozhodovat v rámci takzvaných participativních rozpočtů o využití přesně dané částky letos premiérově, Praha 10 realizuje tento projekt, nazvala ho Moje stopa, letos už podruhé. 

Praha 10 se stala lídrem participace, je úspěšnější než New York
„Jde asi o nejpovedenější pébéčko (pozn. PB-participatory budgeting=participativní rozpočtování), jak participativnímu rozpočtu říkáme, v Česku. Je otevřený a plní svůj hlavní účel: umožňuje občanům proniknout do fungování městské části a problematiky rozpočtu,“říká Dominik Jandl z týmu Demokracie 2.1, který pracuje na testování a vývoji platformy využitelné při nejrůznějších hlasováních u obecních záležitostí nejen v Česku, ale i v dalších pěti zemích. 
 
„V New Yorku, kde hlasování v rámci procesu participativního rozpočtu realizujeme pro tamní radnici také, byl v přepočtu na obyvatele úspěšnější než Praha 10 jen jeden obvod,“ pokračuje. 
Praha 10 je proto vnímána jako jeden z lídrů participace nejen v rámci Prahy a celé ČR, ale svým přístupem si získala respekt i v zahraničí. „Desítce se daří propojovat participaci s prací architektů, potažmo aplikování participativních procesů na úpravy veřejných prostor. Městská část se tak staví po bok světových metropolí a architektů, kteří trend začleňování komunit do plánování prosazují,“ sděluje Petr Lebeda z týmu D21.
Spolupráce D21 a radnice Prahy 10 trvá již déle než rok. „Ve srovnání s jinými městy, s kterými spolupracujeme, vidí Praha 10 v participaci možnost sběru důležitých dat o preferencích a potřebách obyvatel, která lze využívat dlouhodobě pro lepší rozhodování a plánování. Tento progresivní přístup je v Česku poměrně vzácný. Desítka získá v tomto ohledu náskok,“ říká Lebeda. 
 
Moje stopa
Participativní projekt Moje stopa realizuje Praha 10 už podruhé. Občané Prahy 10 mohou opět rozhodovat o využití pěti milionů korun z rozpočtu městské části, poslední listopadový den bylo ukončeno přijímání návrhů. Lidé jich odevzdali téměř sedmdesát, zhruba třetina byla vyřazena. Šest navrhovatelů se účastnilo už loni, letos se buď přihlásili opět s návrhem, který měli přihlášený loni, nebo přišli s úplně novým. 
Seznam hlasovatelných návrhů bude prezentován na oficiálním webu městské části, facebooku a na informačních letácích. „Letos chceme vyzkoušet novinku. Umístit informační cedule na místech, kterých se budou návrhy týkat,“ sdělil radní Bohumil Zoufalík (NPP10-HZLD), do jehož kompetencí patří kromě sportu, volného času i participativního rozpočtu především územní rozvoj. Zároveň je garantem projektu Moje stopa. 
Hlasování bude zahájeno na jaře. Probíhat bude elektronicky na webu www.moje-stopa.cz. Radnice Prahy 10 opět využije hlasovací aplikaci společnosti Demokracie 2.1, v níž budou mít hlasující možnost využít několik hlasů pozitivních a několik negativních.