Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Praha 10 pořádá jubilejní desátý veletrh sociálních a návazných služeb

Desátý ročník, pětačtyřicet stánků. Taková jsou čísla, která charakterizují letošní veletrh sociálních a návazných služeb na Desítce. Už tradičně se uskuteční před Nákupním centrem Eden, pro informace a rady si občané mohou přijít ve středu 15. června od 11 do 17 hodin.

Publikováno: 13.06.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví3690

Veletrh je zásadní součástí komunitního plánování sociálních a návazných služeb, což je metoda, kterou radniční sociální odbor využívá už od roku 2004. Nabídka pomoci na území městské části se podle ní rozvíjí na základě spolupráce radnice, poskytovatelů služeb a občanů.

„Samotný veletrh je vymyšlený tak, aby naši obyvatelé měli na jednom místě široké spektrum pomáhajících organizací, a získali tak ucelenou informaci o tom, jak u nás sociální a návazné služby fungují. Ve středu se budou moci seznámit s odborníky na podporu seniorů, dětí a dospívajících, či lidí s hendikepem, chybět nebudou ani experti na psychologickou pomoc,“ shrnuje Michal Kočí (Piráti), radní MČ Praha 10 pro sociální oblast a zdravotnictví. „Veletrh je ale důležitý také pro samotné poskytovatele. Vždy se těší na vzájemné setkání a posílení spolupráce, což je mnohem důležitější, než se možná na první pohled zdá. V praxi pak totiž organizace mohou svým klientům doporučovat další konkrétní a prověřené služby, které sami neposkytují,“ dodává radní Kočí. 

Své stánky budou mít před nákupním centrem také příspěvkové organizace desáté městské části –⁠ Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci (CSOP) v Praze 10 a Léčebna dlouhodobě nemocných Vršovice. „K dispozici budou pochopitelně i kolegové z našeho sociálního odboru. Ti rádi poskytnou jakékoliv informace k dílčím službám, které zajišťují, i k celému systému našeho fungování. Pro seniory a jejich blízké budeme mít připravené tzv. seniorské obálky. To jsou kartičky, na které si vyplní důležité údaje, a tato zdánlivě banální věc jim v případě nouze může zachránit život,“ odkazuje Michal Kočí na projekt Ministerstva práce a sociálních věcí („Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň“), do něhož se desátá městská část nedávno zapojila.