Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Praha 10 má 46 nových stromů za narozené děti

Během loňského prosince přibylo na území desáté městské části 46 nových dřevin. Ty radnice zasadila v rámci projektu „Stromy za narozené děti“. Po výsadbě, která byla vzhledem k aktuální situaci neveřejná, dostali rodiče informaci o místě a druhu vysazené dřeviny, fotografii stromku a cedulky se jmény dětí.

Publikováno: 19.01.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Projekty, Životní prostředí, Veřejné prostory3357

Nejvíce nových stromů je na Zahradním Městě (20). Z konkrétních veřejných prostranství zaměřila městská část pozornost především na Kubánské náměstí, kam vysadila osmičku okrasných platanů, a Malešický park, jež se chlubí čtyřmi jedlemi, magnólií a dubem. Sázelo se také ve vnitrobloku za divadlem Solidarity, na náměstí u OC Květ či v lokalitě Na Slatinách. Celkem Desítku nově zdobí 28 druhů dřevin (podrobnosti o sázení zde).  

„Stromy nejenže zkrášlují veřejný prostor, ale jsou prokazatelně i zdraví a městu prospěšné: Filtrují ovzduší, vyrovnávají teplotní extrémy, vytvářejí kyslík nebo zadržují vodu. Kde standardní výsadba není možná, tam umisťujeme mobilní zeleň (v nádobách),“ popisuje Jana Komrsková (Piráti), místostarostka pro oblast životního prostředí. „Dřeviny také postupně doplňujeme o zasakovací vaky k lepší distribuci vody v suchém období,“ doplňuje místostarostka Komrsková k péči o stromy. 

Projekt Stromy za narozené děti funguje už od roku 2007, už bylo v rámci něj vysazeno přibližně 4 500 stromů. Zapojit se může každý rodič dítěte narozeného v Praze 10 při slavnostním aktu vítání občánků.