Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Praha 10 jde příkladem v transperentním prodeji majetku – využívá elektronické aukce

Ojedinělý a naprosto transparentní způsob prodeje přebytečného obecního majetku zvolila pražská desátá městská část. K prodeji prázdných bytů a viladomů totiž zvolila prodej formou elektronických aukcí. Za dobu konání těchto dražeb tak Praha 10 prodala již majetek v odhadní hodnotě 354,7 miliónu korun, čímž pro obecní pokladnu získala o 33 % peněz navíc oproti vyvolávacím odhadním cenám. “Tímto zcela transparentním způsobem hodným 21.století jsme doposud prodali celkem 144 volných bytů a 16 domů se šesti a méně byty. Nárůst příjmů z tohoto způsobu prodeje je značný, stejně jako zájem veřejnosti, a proto v něm budeme určitě pokračovat,” zdůraznil místostarosta Prahy 10 Milan Richter (ODS).

Praha 10 jde příkladem v transperentním prodeji majetku – využívá elektronické aukce

Mezi “nej” případy z elektronických aukcí patří prodej bytu 1+0 o 130 % více nad odhadní cenou (za 1,5 mil korun) či nejvyšší příhoz o 888.888 korun. “Jednou došlo i ke kurzióznímu omylu, kdy účastník omylem za garsonku nabídl o jednu nulu navíc – namísto 1,3 miliónů korun nabídl 13 miliónů. Z tohoto prodeje nakonec ale samozřejmě sešlo,” popsal úsměvnou dražební zajímavost Milan Richter.
O dražby je ze strany veřejnosti podle statistik, které si úřad vede, veliký zájem. Například prohlídek nabízených nemovitostí se účastnilo celkem 4723 lidí, podáno bylo 1326 přihlášek a učiněno bylo v rámci dražeb celkem 6866 příhozů.

I v rámci dalších protikorupčních opatření patří Praha 10 mezi inovátory. Ke zvýšení kontroly a dohledu tak například jako první v republice přizvala své občany do výběrových komisí na všechny veřejné zakázky. Na základě doporučení evropských organizací také mezi prvními radnice přikročila k zajišťování stavebních prací formou rámcových smluv. Tím zamazuje potenciálnímu dělení zakázek a dvojím způsobem tlačí na snížení cen dodavateli. Rodné listy zakázek radnice také zveřejňuje na svých webových stránkách.