Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Představení vítězné varianty rekonstrukce centra Cíl na Zahradním městě

Prostranství centra Cíl na Zahradním Městě vyžaduje celkovou obnovu. Praha 10 hledala, jakou podobu by mělo centrum v budoucnosti mít. Do hledání nové podoby zapojila místní obyvatele a přizvala ke spolupráci architektonické ateliéry. Architekti vytvořili několik variant, které Praha 10 předložila obyvatelům k vyjádření. „Také na základě této zpětné vazby naše radnice vyhodnotila a vybrala vítěze. Tento vítězný návrh nyní také představíme veřejnosti a budeme pokračovat v další přípravě,“ řekla v této souvislosti místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (SZ).

Publikováno: 02.04.2014
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Rozvoj, Záběhlice, Různé558
Představení vítězné varianty rekonstrukce centra Cíl na Zahradním městě

Obchodní středisko Cíl bylo vystavěno v šedesátých letech minulého století jako jedno ze dvou center sídliště Zahradní Město. Ačkoli od té doby proběhla řada dílčích úprav, je v současnosti po téměř půl století nutná kompletní obnova prostranství. „Za hranicí životnosti jsou zejména povrchy, obnovu potřebuje ale i místní mobiliář, který je buď zastaralý nebo neodpovídá současným potřebám,“ vysvětlila nutnost revitalizace prostoru místostarostka.

 

Vítězný návrh ateliéru Ti2 architekti je založen na opakování existujících prvků v prostoru: kruhu a čtverce. V návrhu je použitý sjednocující rastr, mřížka stromů cca 15 x 15 metrů, která je podpořena vyrovnáním výškových rozdílů v prostoru jednolitou homogenní zvlněnou plochou - krajinou. Návrh počítají s oživením prostoru před Městskou knihovnou a zatraktivněním zákoutí před Rezidencí Topolová.

 

Podrobné představení návrhu proběhne ve středu 2. dubna od 18 hodin v restauraci Lapák, Rezidence Topolová (bývalá ubytovna). Poté městská část návrh vystaví na informačních panelech umístěných na prostranství centra Cíl a na webových stránkách radnice.