Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Noc literatury čtrnáctá

Ve středu 7. října  v 18 hodin začíná Noc literatury – projekt, který se koná pod záštitou primátora hl. m. Prahy Zdeňka Hřiba a starostky Desítky Renaty Chmelové.  

Publikováno: 05.10.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Vinohrady, Vršovice3299

V pořadí 14. ročník atraktivního happeningu představí současnou evropskou literaturu v nových českých překladech.  Noc literatury organizují od roku 2006 Česká centra ve spolupráci se Sdružením evropských národních kulturních institutů EUNIC. Letos se do projektu zapojilo 18 evropských zemí. Potřetí se bude číst i romská literatura, podruhé ukrajinská. K projektu se každoročně připojují i regionální knihovny – rekordní počet 72 přihlášených sice klesl na necelých 60, ale i to je úctyhodné číslo. Noc literatury se koná také v zahraničí, i když letos v menší míře než obvykle.

Na letošním ročníku se podílí i MČ Praha 10, proto jsou zapojeny Vršovice a částečně Královské Vinohrady. Dvacítka v letopočtu je symbolická: 20 českých herců bude číst na  20 místech ukázky z 20 knih v nových překladech. Rok 2020 je rokem 130. výročí narození Karla Čapka, a to byl podle organizátorů jeden z důvodů pro výběr „Desítky“. Specifickým rysem Noci literatury je propojení několika vjemů: krásy textu v novém českém překladu, skvělého přednesu v podání předních herců a zajímavého, často neznámého místa, které dodává zážitku z textu další rozměr.

Podrobnosti najdete na webu Noci literatury