Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

MČ Praha 10 získá od soukromého sektoru přes 84 milionů korun na svůj rozvoj

Hned čtyři smlouvy se stavebníky schválila tento týden Rada MČ Praha 10. Radnice na základě nich získá 84,4 milionu korun pro „budování/revitalizaci občanské vybavenosti“. V praxi to znamená, že Desítka částku postupně investuje do rekonstrukce školních budov, vylepšování sociální péče, opravu ulic a chodníků či budování nových parkovacích míst.

Publikováno: 14.07.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Rozvoj3703

Souhrnnou částku přesahující 84 milionů na vylepšování služeb a kultivaci veřejného prostoru na svém území získá desátá městská část od čtyř developerů či uskupení. Jsou jimi společnosti Duero Group, s.r.o., GIDEX GROUP, s.r.o., pětice partnerů SLPU, a.s., AdvancedDevelopment a.s., EDIFICE Narex, s.r.o., RPM Invest s.r.o., Barták, s.r.o. a Vršovická 51, a.s. Radnice s nimi uzavře smlouvy na základě „Metodiky spoluúčasti privátního sektoru na veřejných výdajích při rozhodování týkajících se územního rozvoje městské části Praha 10.“

„Metodiku naše zastupitelstvo schválilo v březnu roku 2020 a Desítka z ní těží finance do svého rozvoje po desítkách milionů. Princip je jednoduchý: Developeři s námi mohou uzavřít smlouvu, na základě níž nám poskytnou přesně vypočítanou částku (z hrubé podlažní plochy svých záměrů). Ta pak putuje do projektů, které zlepší život našich občanů. Peníze ze soukromého sektoru tak můžeme investovat do toho veřejného transparentně a koncepčně,“ vysvětluje Martin Valovič (ODS), místostarosta MČ Praha 10 pro územní rozvoj a plánování. 

Metodika vznikla ve spolupráci s Ústavem prostorového plánování Fakulty architektury ČVUT, inspirovala se dobrou praxí ze zahraničí i českou praxí.

Společnost Duero Group bude na Desítce stavět polyfunkční objekt V Korytech, GIDEX GROUP polyfunkční dům v ulicích Černokostelecká, Limuzská, Vršovická 51 připravuje komplexní konverzi areálu KOH-I-NOOR a uskupení SLPU, AdvancedDevelopment, EDIFICE Narex, RPM Invest a Barták transformaci bývalého areálu NAREX v Praze 10.