Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Kam s pytli naplněnými klíněnkou napadenými listy z jírovce (kaštanu)?

I v letošním roce Praha 10 nabízí možnost odstranění listí z jírovce maďalu (koňského kaštanu) napadeného klíněnkou. Listy lze shrabávat do papírových pytlů, které jsou bezplatně k dispozici na radnici „Naplněné pytle stačí ponechat vedle popelnic, a to nejlépe v termínu pravidelného svozu, aby se předešlo riziku roznášení listí po okolí. Odvoz pytlů je zajištěn svozovou společností,“ uvedl 1. místostarosta Vladimír Novák.

 

Klíněnka jírovcová je jedním z nejrozšířenějších škůdců posledního desetiletí. Je to způsobeno tím, že její činnost je viditelná na první pohled a navíc žije na stromech, které často doprovázejí městskou zástavbu. Jejím hostitelem je jírovec maďál (Aesculus hippocastanum) lidově nazývaný kaštan koňský, vžitý je zkráceně „kaštan", ačkoliv se botanicky o kaštan nejedná. Dnes je hojně rozšířený jako okrasná dřevina v parcích a alejích. Květy tvoří vzpřímené jehlanovité hrozny a plodem je semeno - kaštan, užívané v léčitelství např. pro léčbu křečových žil, různých forem ekzémů nebo na bolest kloubů. Jírovec se do střední Evropy dostal již v 17. století a u nás zdomácněl. Pozornost se k těmto stromům napadeným škůdcem obrací uprostřed léta, kdy listy stromů hromadně rezavějí, hnědnou, schnou a předčasně opadávají. Vše právě v důsledku klíněnky jírovcové, malého motýlka, jejíž larvy se líhnou z vajíček nakladených na listy jírovce, následně v listech vyžírají vnitřní pletiva (tzv. minují). Nejvhodnější ochranou stromů je nejvčasnější shrabání spadaného listí a jeho odstranění.

Kontaktní místo pro výdej pytlů: Úřad městské části Praha 10, Odbor životního prostředí, dopravy a rozvoje, budova C, kancelář č. 425 - tel. 267 093 365, romank@praha10.cz.