Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Farmářské trhy na Kubáni budou opět 10. listopadu

V úterý 10. listopadu bude opět možné nakoupit čerstvé faremní potraviny na Kubáni! Farmářské trhy se v Praze 10 uskuteční po krátké odmlce – a za dodržování všech vládou nařízených omezení. 

Publikováno: 06.11.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Komunitní3322

„Od našich návštěvníků vnímáme velkou podporu, za kterou jsme samozřejmě velmi rádi. Uvědomujeme si vážnost aktuální epidemiologické situace. Nakupování pod širým nebem je však dle odborných posudků lékařů bezpečnější a zdravější a obyvatele Prahy 10 nechceme o farmářské trhy ochudit. I když dodržet přísná vládní omezení je velmi těžké, po dohodě s krizovým štábem MČ Praha 10 jsme se rozhodli v úterý 10. 11. 2020 zahájit zkušební provoz,“ popisuje Jiří Sedláček ze spolku Archetyp, který trhy organizuje.

Na základě vládních opatření musí z trhu, jenž se uskuteční tradičně od 9 do 18 hodin, zmizet káva, občerstvení, rukodělné výrobky, ale také např. české květiny. K dispozici bude jediný vchod, pořadatelé tedy budou mít dobrý přehled o příchozích, jejichž počet mohou v případě nutnosti regulovat. Návštěvníci by měli proto respektovat pokyny provozovatele. Jakékoliv případné problémy pomůže řešit místní městská i státní policie, s jejichž představiteli bylo pořádání trhů konzultováno. 

„Přesto je samozřejmě nutná spolupráce návštěvníků. Ráda bych je moc poprosila, aby respektovali, že počet občanů na náměstí musí být z důvodů vládních nařízení omezený. Zároveň apeluji na to, aby se všichni pohybovali se zakrytým nosem a zakrytými ústy a dodržovali veškerá hygienická pravidla, včetně dodržování rozestupů ve frontě, než se dostanou do prostoru tržiště,“ doplňuje místostarostka MČ Praha 10 Jana Komrsková (Piráti).

Spolek Archetyp se s městskou částí dohodl, že po úterním obnovení trhů dojde k vyhodnocení jejich průběhu, od něhož se bude odvíjet další postup. 

„V ideálním případě by se prozatím konaly v úterý a ve čtvrtek. Soboty zatím vynecháme, ale pokud se ukáže, že to společně s návštěvníky tržiště zvládneme, můžeme se k nim následně vrátit. Abychom umožnili účast i těm farmářům, kteří jezdili pouze v sobotu, domluvili jsme jejich účast na uvažované všední dny, aby návštěvníci o jejich oblíbené produkty úplně nepřišli,“ říká Jiří Sedláček.