Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Budova ZŠ Olešská je zateplená a modernizovaná

Rozlehlý objekt ZŠ Olešská prošel nákladnými stavebními úpravami. Všechny jeho pavilony (A-F) byly zateplené, „efko“ sloužící jako tělocvična dostalo celou novou střechu. Stavba ze 70. let minulého století je navíc nově připravená na montáž fotovoltaických panelů. Práce trvaly přes půl roku, nejintenzivnější byly o letních prázdninách.

Publikováno: 09.11.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství3772

Projekt s názvem „Snížení energetické náročnosti objektu ZŠ Olešská “ zahrnoval řadu dílčích úkonů, a to i vzhledem k rozsáhlosti školního areálu tvořeného šesti pavilony. „Naším hlavním cílem bylo celý objekt zateplit. Což není v případě budovy z roku 1974, navíc v památkově chráněném území, jen tak,“ přiznává Olga Koumarová (ODS), radní MČ Praha 10 pro investice a budovy ZŠ a MŠ.

„Součástí projektu tak byly například rekuperační jednotky, které jsou umístěny ve třídách a také vzduchotechnika k odvětrání tělocvičen. Na vybrané pavilony jsme instalovali venkovní žaluzie. Samostatnou kapitolou byla budova tělocvičny, jejíž střecha už byla v havarijním stavu, a musela se kompletně zrekonstruovat,“ upřesňuje radní Koumarová.

Stavební práce odstartovaly letos v dubnu a celý projekt vyšel na 88 milionů korun (včetně DPH), přičemž takřka na polovinu částky se desáté městské části podařilo získat dotace (16 milionů od Magistrátu hl. m. Prahy a 27 milionů z EU). Desítka stavbu převzala na konci října, do 21. listopadu ještě probíhá odstranění drobných vad a nedodělků.