Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Budoucí podoba Slatin je schválena a míří do návrhu Metropolitního plánu

Moderní, dynamické, přitom však v dokonalé harmonii s přírodou - takové by v budoucnu mělo být území Slatin, jedno z největších rozvojových území v Praze. Zastupitelé desáté pražské městské části dnes schválili urbanistickou studii ukazující možnou podobu Slatin za 50 let, kterou radnice ve spolupráci s odborníky a veřejností připravovala bezmála dva roky. Pražský magistrát studii využije v návrhu Metropolitního plánu, hlavního dokumentu určujícího budoucí podobu Prahy, který se má začít projednávat na jaře příštího roku.

Budoucí podoba Slatin je schválena a míří do návrhu Metropolitního plánu

Území Bohdalec – Slatiny – brownfield Strašnice patří mezi sedm největších rozvojových území v metropoli, jeho velká část je zanedbaná a už 17 let ve stavební uzávěře, další část tvoří plochy, které dříve využívalo seřaďovací nádraží Praha -Vršovice.

„Naším přáním bylo, aby Slatiny odpovídaly požadavkům moderní doby, ale také potřebě a touze lidí po spojení s přírodou. Předloni v listopadu jsme proto zadali vypracování studie jejich možné budoucí podoby. Abychom však netvořili jen regionální snovou vizi, ale realistický model vycházející z daných aspektů, spolupracovali jsme od počátku s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Ten teď hotovou studii, na jejíž výsledné podobě se podíleli i obyvatelé naší městské části a další lidé, které budoucnost této části města zajímá, využije v návrhu připravovaného Metropolitního plánu,“ řekl radní pro územní rozvoj Prahy 10 Bohumil Zoufalík.

Slatiny by měly optimálně spojovat moderní bydlení s dopravní infrastrukturou a zelení. Studie nabízí  překonávání  bariér městských infrastruktur způsoby, které se již v Evropě používají, jako je například překrytí železničního koridoru obytnou zástavbou, budovami služeb či veřejným parkem.  Návrh počítá mimo jiné se vznikem nových železničních zastávek na úseku mezi Hlavním nádražím a Hostivaří a především s novou tramvajovou tratí vedoucí ulicí U Slávie, pod železničním mostem na Bohdalec s pokračováním na Spořilov, nebo do Slatin.

Velký důraz studie klade na zeleň, jejímž nedostatkem v této oblasti Praha 10 velmi trpí. Zhruba devítihektarový nový park, propojení parků kolem Slatinského potoka, Botiče a rozvoj zelených ploch podél železničních koridorů by zdejšímu ovzduší výrazně prospěl. Stejná situace je v případě navrhované vodní plochy, která by v budoucnu přispěla také k lepšímu hospodaření s vodou v celé čtvrti.

Studii o rozvoji Slatin zastupitelstvo Prahy 10 schválilo i přes odpor opozice včetně zastupitelky a senátorky Renaty Chmelové. Ta se aktivně zapojila do sbírání podpisů pod petici, která se snaží navodit dojem, že Slatinám hrozí zničení, a vyzývá zastupitele k odmítnutí studie.

„Někteří majitelé pozemků na Slatinách záměrně matou veřejnost. Lidé by proto měli vědět, že iniciátorka petice, která žije na Slatinách v nepovolené stavbě, podala před měsícem, tedy v době, kdy začala petici šířit, v tichosti podnět na změnu územního plánu, který by tamní zahrádkářskou kolonii změnil na takzvanou smíšenou výstavbu. Ta by majitelům pozemků, kteří s nimi již dlouho kvůli stavební uzávěře nemohou libovolně nakládat, umožnila prodat je developerům, jež by zde rádi postavili kanceláře a obytné věžáky,“ podotkl radní Zoufalík.  

Studie, kterou dnes schválilo zastupitelstvo, je výsledkem spolupráce jejích autorů, odborníků z oblasti územního plánování a veřejnosti. Jejímu schválení předcházelo osm veřejných setkání s obyvateli ve formě výstav a Dnů otevřených dveří, připomínky lidé radnici adresovali také písemně a prostřednictvím sociálních sítí. Řada těchto podnětů se stala součástí konečné podoby studie.