Aktuality z oblasti financí

Vzniká nová školka v Olešské ulici

Vzhledem k stálému nedostatku volných míst ve školkách v Praze 10 se radnice rozhodla nabídnout k dispozici prostory v budově Základní školy v Olešské ulici. Jako provozovatel služeb se nabídl Klub K2,o.p.s., který má v péči o děti předškolního věku dlouholeté zkušenosti. „Díky rychlému jednání obou stran bude prostor využit prakticky okamžitě a už v březnu nastoupí do nové školky první děti. V rámci zahajovacího provozu bude fungovat dvacet míst, od nového školního roku tu najde zázemí až čtyřiceti pět dětí,“ informoval zástupce starosty Bohumil Zoufalík (ODS).

Publikováno: 19.02.2013
Kategorie: Školství, Zprávy tiskového mluvčího29
Vzniká nová školka v Olešské ulici

Jednou z výhod nové školky je možnost docházky pro děti mladší tří let, přesněji od dvou let věku, čímž bude částečně nahrazovat chybějící jesle. Další výhodou je relativně nízké školkovné, nejen díky výhodnému nájemnému ze strany radnice, ale i díky grantu Znovu do práce s podporou Klubu K2 z prostředků Operačního programu Praha – Adaptabilita. Do školky budou přednostně přijímány děti žijící v Praze 10.

Klub K2 provozuje už tři roky  školku s lesním programem v Praze. Školka Olešská bude pracovat podle vlastního vzdělávacího projektu Rosteme s přírodou, ve kterém pedagogičtí pracovníci využijí své dosavadní zkušenosti. Kromě témat z přírody se školka zaměří na zdravý životní styl a pozitivní vztahy mezi dětmi.

Ve školkách Prahy 10 je nyní zhruba 2600 dětí, a několik set míst stále chybí. “Ještě tento rok by mělo vzniknout 56 míst v MŠ Na Sychrově a 112 míst v MŠ Nad Vodojemem, celkově radnice chystá zvýšit kapacitu v průběhu dvou let o 400 nových míst,” popsal Zoufalík. 

Nová koncepce rozvoje mateřských škol z roku 2012 se opírá o demografickou studii, která potvrdila trend omlazování pražské desáté městské části. Ta je dnes sice jednou z nejstarších, ale v následujících 15 letech by mělo docházet k tomu, že by se měla stát místem s téměř nejmladší populací. Koncepci rozvoje podpořili při jednání v zastupitelstvu všechny politické strany včetně. Do roku 2014 pak ještě po 56 místech v MŠ Mrštíkova a MŠ Vladivostocká. Obec se také snaží uvažovat ekonomicky i ekologicky – většina školských budov už je zateplena a na řadě z nich jsou umístěny solární panely na ohřev teplé vody i pro výrobu elektřiny. Tím dosahujeme významných provozních úspor,“ dodal Bohumil Zoufalík (ODS).

Další informace pro zájemce najdete na www.klubk2.cz