Aktuality z oblasti financí

Společně měníme Prahu 10: začíná diskuze o budoucnosti sídla radnice

Praha 10 otvírá debatu o svém budoucím sídle. V provozu je již také mj. část radničního webu na adrese www.praha10.cz/radnice, kde jsou a budou dále průběžně zveřejňovány všechny dostupné informace a podklady. V únoru pak také proběhne v rámci programu Společně měníme Prahu 10 první diskuzní setkání s veřejností.

Publikováno: 15.01.2013
Kategorie: Společně, Zprávy tiskového mluvčího11

Praha 10 otvírá debatu o svém budoucím sídle. V provozu je již také mj. část radničního webu na adrese www.praha10.cz/radnice , kde jsou a budou dále průběžně zveřejňovány všechny dostupné informace a podklady. V únoru pak také proběhne v rámci programu Společně měníme Prahu 10 první diskuzní setkání s veřejností.

Jako radnice už přes 30 let slouží panelová budova Vlasta, která je dlouhodobě ve špatném technickém stavu. Nabízejí se dvě možnosti – zásadní obnova stávajícího sídla a výstavba nové budovy u stanice metra Strašnická. Ambicí vedení městské části není o stavbě či rekonstrukci rozhodnout za každou cenu v tomto volebním období. Cílem je shromáždit dostatek podkladů, na základě kterých by se politici a veřejnost mohli rozhodnout pro investičně i provozně nejlevnější variantu. Výsledkem debaty může být i „nulová varianta“ – tedy zachování současného stavu.

O novém sídle úřadu se hovoří již několik volebních období. Rada Prahy 10 se už před dvěma roky ve svém programovém prohlášení zavázala hledat budoucí místo pro radnici. V březnu roku 2011 zastupitelstvo jednomyslně a hlasy napříč politickým spektrem schválilo rozpracování variantního řešení budoucnosti sídla radnice k dalšímu posuzování. Je zpracovávána studie nákladů na rekonstrukci Vlasty, na podzim 2012 obec schválila zadání pro Českou komoru architektů, která má v rámci otevřené soutěže vyčíslit náklady na případné vybudování novostavby na Strašnické.

"Praha 10 patří podle počtu obyvatel (114 tisíc) mezi největší česká města, jakými jsou například krajská centra Liberec, Hradec Králové či České Budějovice. Po sérii zeštíhlování úřadu zde nyní pracuje pouhých 349 lidí. Městská část šetří i na samosprávě – přestože nám zákon umožňuje volit až 45 placených zastupitelů, máme zde nejnižší povolený počet – tedy 36. I když jsme co do nároků na počty úředníků a zastupitelů dlouhodobě velmi střídmí, obdrželi jsme jen v posledních několika týdnech řadu prestižních ocenění. Jedná se o cenu Město pro byznys udělované nakladatelstvím Economia, kde byla zdůrazněna profesionalita našich úředníků nebo cena Město stromů od Nadace Partnerství, která se uděluje právě i za zapojování veřejnosti do rozhodování," popsal tajemník vršovického úřadu Martin Slavík.

"Radnici si nestaví politici a úředníci pro sebe, ale proto, aby na vysoké úrovni a přitom levně vykonávali služby pro občany. Samozřejmým partnerem obce ve všech fázích přípravy, rekonstrukce či stavby jsou a budou občané. Zprovozníme informační web o budoucnosti sídla radnice, který bude průběžně doplňován o další dokumenty. Následovat bude seznamovací diskuzní večer, na kterém zahájíme veřejnou debatu o tomto záměru," potvrdila postoj radnice místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová.