Aktuality z oblasti financí

Školka U Vršovického nádraží je po rekonstrukci: Má nové přístavby i keramickou pec

Děti z mateřské školy U Vršovického nádraží čekalo po vánočních prázdninách příjemné překvapení. Rekonstrukcí prošly všechny tři pavilony jejich školky, dva z nich navíc dostaly nové přístavby. Děti v nich najdou například keramickou pec, v budoucnu by zde měla vzniknout celá dílna. V souvislosti s rekonstrukcí školky také došlo k úpravě zahrady či výměně střechy. 

Publikováno: 07.01.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství3580

Mateřské škole předloni hrozilo kompletní uzavření. Technický stav budov z roku 1950 totiž odpovídal době jejich stavby, byly zde původní rozvody či izolace a nedostatečné kapacity sociálních zařízení. Proto MČ Praha 10 v prosinci 2020 začala konat. 

„Nepřistoupili jsme ovšem pouze k dílčím opravám, ale k rozsáhlejší rekonstrukci. Pomocí přístaveb vznikly nové prostory, v nichž bude například keramická dílna pro rozvoj dětské kreativity. Dále jsme sem přesunuli místo pro administrativu, které dětem dosud zabíralo plochu pro hraní, zaměstnanci školky zase ocení novou prádelnu, sklad zahradního náčiní nebo archiv,“ vypočítává radní Olga Koumarová (ODS), která na vršovické radnici dohlíží na investice a budovy základních a mateřských škol.     

„Oproti původnímu plánu jsme se rozhodli vyměnit střešní krytinu, neboť její stav se ukázal jako nevyhovující. Do objektů zatékalo a tvořila se v nich plíseň,“ doplňuje radní Koumarová a připomíná, že stavební práce se netýkaly jen samotných budov, ale také venkovních prostor. „Upravili jsme zahradu a vysadili na ní nové stromy,“ upřesňuje Olga Koumarová. 

Stavební práce započaly 9. prosince 2020, budova byla po rekonstrukci zkolaudovaná vloni 21. prosince, od ledna tohoto roku je školka v provozu. Stavba stála 27,4 milionu korun.  

MČ Praha 10 se na opravy, rekonstrukce a novostavby mateřských a základních škol, které zřizuje, zaměřuje prioritně a koncepčně. Nejvyšší částku (100 milionů korun) bude letos investovat do novostavby MŠ Bajkalská (plánované dokončení prací v polovině roku 2023, maximální kapacita 168 dětí), kromě toho zahájí velkou rekonstrukci základní školy V Olšinách, tzv. staré školy (plánované otevření ve školním roce 2024-2025, maximální kapacita 360 žáků).