Aktuality z oblasti financí

Rekonstrukce Moskevské v poločase: už za týden se sem vrátí tramvaje

Obnova Moskevské ulice ve starých Vršovicích je v poločase. "Přináším dobrou zprávu pro obyvatele, návštěvníky i živnostníky podnikající v Moskevské ulici. Už za týden – ve čtvrtek 24. října půl hodiny po půlnoci – se zde rozjedou tramvaje po zcela nové, pohodlné a tiché trati," uvedla místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (SZ).

Celá akce, na které se vedle úřadu Prahy 10 účastní řada dalších investorů, byla zahájena letos v dubnu. Nyní je kompletní přestavba Moskevské v poločase. Svou konečnou podobu získá toto prodloužené centrum metropole v první polovině příštího roku. "Už příští rok bude toto místo patřit k nejpříjemnějším ulicím v Praze. Obnova Moskevské je v celopražském měřítku unikátní. Rozhodli jsme se zapojit do rekonstrukce většinu majitelů podzemních sítí, dopravní podnik, správce veřejného osvětlení i komunikací a provést všechny opravy v jeden moment. Výsledkem bude ulice se zcela novým členěním ploch pro auta, cyklisty a chodce, více místa pro odpočinek, více zeleně," konstatovala místostarostka podle které chce Praha 10 obdobným způsobem obnovit veřejná prostranství v ulici Vršovická.

 

Publikováno: 21.10.2013
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Doprava, Rozvoj, Vršovice, Zprávy tiskového mluvčího, Různé353
Rekonstrukce Moskevské v poločase: už za týden se sem vrátí tramvaje

Co je již hotovo?

Podzemní sítě, tramvajová trať s bezbariérovými zastávkami, nové povrchy – to jsou tři fáze obnovy této rušné obchodní ulice. Téměř před dokončením je tichá a bezpečná tramvajová trať, na kterou Vršovice čekaly desítky let. Vyměněna byla většina podzemních sítí mezi Francouzskou a Žitomírskou – vodovody, kanalizace a další rozvody. V tzv. soutěsce mezi Vršovickým zámečkem a Francouzskou ulicí probíhají poslední úpravy nově vydlážděných chodníků. Došlo k přesunu tramvajové zastávky Ruská do ulice Moskevská, což umožní jednodušší přestup. Obě zastávky a všechny přechody jsou samozřejmě bezbariérové a jsou vybaveny hmatným zařízením pro slabozraké.

Co nás čeká?

Ve čtvrtek 24. 10., půl hodiny po půlnoci, bude obnoven pravidelný provoz tramvají. Technická správa komunikací bude s finalizací chodníků a vozovek pokračovat směrem k Vršovickému náměstí, postup stavby bude přerušen s příchodem mrazů. Tramvajový provoz již zůstane trvale zachován, postupně bude upravena i zbylá část ulice. Po skončení zimy (cca po 15. 3.) začne výměna vodovodů a kanalizace ve spodní části ulice mezi Žitomírskou a Čechovým náměstím. S příchodem jara se rovněž rozběhnou práce na chodnících a vozovkách na Heroldově náměstí směrem k Žitomírské. Celá stavba by měla být dokončena do letních prázdnin 2014.

V příštím týdnu zprovozněná tramvajová trať v Moskevské přináší řadu novinek. Osa kolejí dosud kopírovala tvar křivolakých uliček z předminulého století a byla v některých místech zbytečně „klikatá“. Vzhledem k současné podobě Vršovic bylo možné trať místy napřímit a zbavit se tak zbytečného zatáčení nebo průměr zatáček zvýšit. Výsledkem je, že se vůz s cestujícími bude méně naklánět. Méně zatáček znamená také hladší jízdu a méně hluku z provozu. Zlepšení dosáhlo i samotné provedení kolejiště. Namísto v Praze dobře známých betonových panelů (maďarský patent BKV) jsou nyní koleje ukládány na klasické drážní pražce a ty pak zakrývány finálním povrchem. Výhodou je, že toto uložení lépe tlumí chvění a pohlcuje otřesy a tím pádem je jízda tramvaje po takovém svršku tišší. Samotný povrch kolejiště také doznal změn. Místo mezi řidiči pověstných zvlněných „rolet“ s kočičími hlavami byl na tramvajovém tělese instalován mnohem tišší asfalt. Ulice i chodníky se přizpůsobí aktuálnímu způsobu života oblasti. Pro jízdu i parkování automobilů postupně vzniknou jasné vymezené plochy a uvolněná místa naopak připadnou pěším, cyklistům, zeleni, lavičkám a dalšímu uličnímu mobiliáři.