Aktuality z oblasti financí

Radnice Prahy 10 řeší změny na Horském hotelu

Nové vedení městské části Praha 10 se od svého prosincového nástupu na radnici intenzivně zabývá tématem Horského hotelu, kde byly špatně nastavené a především ekonomicky nevýhodné smluvní vztahy s provozovatelem, podivné pronájmy a velmi specifická komunikace mezi akciovou společností Praha 10 – Majetková a městskou částí. To vše činilo z Horského hotelu pro městskou část výraznou zátěž.

Radnice Prahy 10 řeší změny na Horském hotelu

„Po celou dobu mého působení v opozici za minulého volebního období mi tehdejší vedení městské části a představenstvo akciových společností odmítalo poskytnout požadované informace v plném rozsahu. Teprve nyní chápu, co bylo důvodem. Na základě získaných podkladů mohu pouze konstatovat, že problémy kolem Horského hotelu jsou mnohem závažnější, než byly mé původní odhady,“ prohlásila k ekonomické situaci Horského hotelu 1. místostarostka MČ Praha 10, Jana Komrsková (Piráti).

Už od začátku tohoto roku  probíhají intenzivní jednání mezi zástupci městské části, akciovou společností a provozovatelem hotelu. Cílem jednání je narovnat smluvní vztahy a zlepšit tak ekonomickou situaci hotelu. Předchozí koalice například umožnila provozovateli hotelu pronajímat části objektu, aniž by z toho městská akciová společnost, potažmo Praha 10, měla jakýkoliv profit.

Nutné byly i změny v komunikaci mezi správcem hotelu a těmi, kdo tento rekreační objekt nejčastěji využívají. To vedlo k prvnímu setkání ředitelů škol a školek přímo na Horském hotelu. Ředitelé školských zařízení zde měli poprvé možnost skutečně otevřeně vyjádřit své požadavky a potřeby na využití našeho rekreačního zařízení pro potřeby žáků z Prahy 10. Nyní se připravují nová pravidla využívání Horského hotelu tak, aby mohl dále sloužit svému primárnímu účelu – rekreaci dětí a seniorů z Prahy 10.

„Setkání rady městské části a zástupců školských zařízení přímo na Horském hotelu bylo pro obě strany zcela mimořádnou příležitostí ke skutečně otevřenému jednání. Jsem osobně ráda, že přístup naší koalice vnáší do komunikace v Praze 10 dosud nepoznanou přímost, kdy mohou jednající strany bez obav vyjádřit, jak celou problematiku vnímají,“ zhodnotila nedávné setkání starostka Renata Chmelová (VLASTA).

Po několika letech nečinnosti byl úspěšně vyřešen spor se společností Revispol s.r.o. Ta měla v roce 2014 provést rekonstrukci elektroinstalace celého objektu, kterou však realizovala pouze částečně.  V tomto případě bylo dosaženo dohody o mimosoudním vyrovnání vzniklé škody a tento problém je tak definitivně uzavřen.

Co všechno se podařilo na Horském hotelu (HH) změnit?

  • Byl uzavřen dodatek k stávajícím smlouvám s provozovatelem HH o využití dosud smluvně neošetřených pronájmů částí objektu hotelu a chaty Sport. Provozovatel bude nově za tyto objekty platit nájem.
  • Došlo k mimosoudnímu dohodě o smluvní pokutě za nerealizované elektro zakázky na HH v roce 2014 a k definitivnímu uzavření tohoto sporu, na který jsme již v roce 2016, jako tehdejší opozice, upozorňovali.
  • Byl uzavřen dodatek ke smlouvám o realizaci škol v přírodě. Tímto krokem byly napraveny chybně nastavené smluvní vztahy z dílny předchozího vedení Prahy 10.
  • Za účasti notáře byly vyklizeny prostory, které dosud blokoval předchozí provozovatel, společnost Gastro Servis Zemánek s.r.o.
  • Byl vypracován Ubytovací řád, který dosud zcela chyběl.
  • Byla úspěšně nastavena komunikace mezi provozovatelem hotelu a školami. Potřeby a požadavky jednotlivých ředitelů škol vedení radnice v současné době vyhodnocuje a jejich případná realizace bude předmětem dalších jednání.
     
  • Pokračují schůzky ředitelů ZŠ a MŠ s vedením městské části. Je totiž potřeba nastavit další fungování systému dotační podpory lyžařských kurzů a škol v přírodě pro žáky ZŠ a MŠ Praha 10.