Aktuality z oblasti financí

Praha 10 za první čtvrtletí roku 2014 likvidovala 153 černých skládek

Udržovat čistotu a zeleň veřejných prostor se dlouhodobě snaží zvýšenými kontrolami a zapojením veřejnosti městská část Praha 10. I přes veškeré snahy se stále ve velké míře zabývá odstraňováním černých skládek. Tento problém řeší nejen v rámci svých pozemků, ale i ostatních vlastníků. „Je zarážející, že i přes naše zvýšené úsilí udržovat veřejná prostranství nám práci komplikují nešvary některých nezodpovědných lidí, kteří si pletou veřejné prostranství s odkladištěm všeho nepotřebného. Za první tři měsíce bylo zlikvidováno 153 černých skládek a odvezeno tak bylo kolem 10,5 tuny odpadu,“ popisoval 1. zástupce starosty MČ Praha 10 Vladimír Novák s tím, že provedeno za zmiňované období bylo přes 450 kontrol. 

Praha 10 za první čtvrtletí roku 2014 likvidovala 153 černých skládek

Na znečištěná místa nebo vznikající černé skládky poukazují při svých pravidelných kontrolách nejen pracovníci úřadu, ale stále častěji se do tohoto procesu zapojují i obyvatelé Prahy 10. „Nejčastěji se to děje prostřednictvím MMS zpráv, kterými nás lidé informují o inkriminovaných místech. Díky jejich podnětům, jsme pak schopni rychle reagovat a zjednat nápravu,“ vysvětlil místostarosta Novák. Podle něj od ledna do března tohoto roku lidé zaslali prostřednictví MMS zpráv 155, což je téměř čtyřnásobný nárůst oproti stejnému období loňského roku. Téměř v polovině případů upozorňovali občané právě na černé skládky, dále pak na závady komunikací, veřejného mobiliáře, osvětlení, znečištění ploch a údržbu zeleně. 

Praha 10 se v rámci rozsáhlé péče o zeleň zaměřuje i na úklid psích exkrementů. V prvním čtvrtletí bylo odstraněno mobilními vysavači 12,6 tuny. „Stále na tento nešvar upozorňujeme, ale myšlení některých psích majitelů se nám změnit ještě nepodařilo, aby po svých „miláčcích“ byli ochotni uklidit, a to i přesto, že v okolí většiny veřejné zeleně jsou rozmístěny pytlíky a koše na psí exkrementy,“ konstatoval Novák.  

Kontrolována jsou i veřejně přístupná místa ve vlastnictví různých organizací či soukromých majitelů. „Pokud zjistíme, že na jejich pozemku je skládka či jiné znečištění, vyzýváme majitele k nápravě a zabezpečení úklidu či pravidelné údržbě,“ dodává Novák s tím, že udržováním čistoty se radnice začala zabývat před čtyřmi lety a v tomto trendu chce pokračovat i nadále.