Aktuality z oblasti financí

Praha 10 startuje projekt „Karel Čapek 130“, slavnému spisovateli udělí čestné občanství in memoriam

Zítra uplyne 130 let od narození velikána mezi světovými spisovateli a jednoho z nejslavnějších Čechů v historii: Karla Čapka. Pro Prahu 10 se jedná o jubileum o to významnější, že v městské části žil umělec a myslitel až do svých posledních dnů. Jeho odkaz si MČ a instituce na jejím území připomenou sérií vzpomínkových a kulturních akcí pod zastřešujícím názvem „Karel Čapek 130“. 

Vše zahájí pieta. Zástupci vedení MČ Praha 10 zítra zapálí svíčky a položí květiny u spisovatelova hrobu na Slavíně. Ještě v lednu pořádá Kotěrovo centrum architektury „Vzpomínkový večer na Karla a Josefa Čapka“, který se připravuje v Trmalově vile. V březnu bude slavnému muži posmrtně uděleno čestné občanství Desítky. Na duben je plánovaný nejen Sjezd spisovatelů, ale i jeho předvoj – diskuzní večer v Čapkově vile. Tématem bude význam a postavení antologie „Francouzská poesie nové doby“ nejen v rámci Čapkova díla, ale v kontextu celé české překladové literatury. Na stejném místě bude v květnu zahájena „Noc literatury“ pořádaná Českými centry ve spolupráci s kulturními instituty, ambasádami EU a MČ Praha 10. Chybět samozřejmě nemohou divadelní představení…

„Připravili jsme, koordinujeme a stále plánujeme celou řadu akcí. Chceme připomenout nejen neobyčejná díla Karla Čapka, ale také hodnoty, které zastával a obyčejné věci, jimiž se zabýval,“ shrnuje David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta Desítky odpovědný za kulturu a školství. „Velmi dobře si uvědomujeme dosah díla muže, který významně ovlivnil dějiny a formování našeho státu i celé Evropy,“ dodává místostarosta.

Kromě zmíněných událostí s již potvrzenými termíny bude veřejnosti v průběhu roku 2020 několikrát otevřená Čapkova vila na Vinohradech, budova v majetku městské části. Svými vlastními akcemi se připojí spolky i školy na území městské části. „Program budeme průběžně aktualizovat a občany informovat prostřednictvím našich komunikačních kanálů,“ říká David Kašpar. 

 

Výběr z kulturních akcí - „Karel Čapek 130“

 

15. 1. Vzpomínkový večer na Karla a Josefa Čapka / Trmalova vila od 18:00 hodin, vstup volný

Připravuje Kotěrovo centrum architektury. Na večeru budou ukázkami z tvorby připomenuty život a dílo Karla Čapka a jeho staršího bratra Josefa

 

5.2. Divadelní představení: Karel Čapek – Matka / Divadlo Mana od 19:30

Premiéra klasického díla v novém nastudování.

Hrají: Jitka Smutná, Dušan Sitek, Aleš Bílík, Ivan Koreček, Jaroslav Blažek, Leonard Stirský Hädler a Matěj Vejdělek. Režie: Peter Gábor.

 

23.4. Diskuzní večer pořádaný jako předvoj Sjezdu spisovatelů 2020 / Čapkova vila

Zkoumání významu a postavení Čapkovy antologie „Francouzská poesie nové doby“, která demonstruje i jeho překladatelské mistrovství.

 

13.5. Noc literatury / Čapkova vila

Celá akce bude zahájena čtením z díla Karla Čapka. Podstatou projektu je přiblížit návštěvníkům současnou evropskou literaturu, a to prostřednictvím veřejných čtení v přednesu známých herců na netradičních místech městské části. Pořádají Česká centra ve spolupráci s kulturními instituty, ambasádami EU a MČ

Praha 10.

 

červen, Divadelní představení: Čapek a Olga (premiéra)
Mnohaletý konflikt dvou milujících duší je základem inscenace, která mapuje složitý milostný příběh dvou mimořádných individualit ve zcela mimořádných historických okolnostech. Turbulence doby i zvraty lásky, která na konci přece jen našla svůj kratičký happy end se snaží postihnout komorní studiová inscenace určená i do netradičních prostor památníku ve Strži či Čapkovy vily. Vršovické divadlo Mana tak vzdává hold muži, který byl nejzářivější osobností Prahy 10 a zároveň jednou z nejdůležitějších osobností české kultury.

Hrají: Máša Málková a Jiří Hána. Režie: Pavel Khek.