Aktuality z oblasti financí

Praha 10 odsouhlasila koupi vily Karla Čapka

Zastupitelé Prahy 10 dnes napříč politickým spektrem schválili koupi vinohradské vily Karla Čapka. Jedná se o polovinu historické budovy, ve které žil a tvořil světoznámý spisovatel prvorepublikový Karel Čapek s jeho ženou Olgou Scheinpflugovou. Od jejich potomků také radnice dům včetně cenného historického inventáře a pozůstalosti dnes získala a má za ni zaplatit podle znaleckých posudků téměř 44 miliónů korun, což je o několik miliónů méně než majitelé původně požadovali.

Praha 10 odsouhlasila koupi vily Karla Čapka

"Děkuji zastupitelům za hlasy pro zakoupení této významné památky nejen pro Prahu 10, ale pro celý národ. Děkuji také zástupci majitelů Karlu Scheinpflugovi za to, že namísto finančního zisku upřednostnil zachování historické památky pro budoucí generace," uvedl v emotivním projevu starosta Bohumil Zoufalík (Nez.), který jednání o koupi vily v letos v květnu inicioval. Na jednání zastupitelstva vystoupil i ministr kultury Jiří Balvín, koupi domu podpořil, radnici poděkoval nabídl ji odbornou pomoc při plánování její budoucnosti.

Zastupitelé zároveň schválili vznik komise odborníků, kteří se budou zabývat další náplní nemovitosti. Radnice chce vilu do budoucna zpřístupnit veřejnosti - vše ve spolupráci mj. s Památníkem národního písemnictví.

Praze 10 se podařilo vyjednat na koupi vily opci před necelými třemi měsíci. Minulý týden se objevily informace, že o dům mají zájem zahraniční zájemci. Údajně byli ochotni za vilu zaplatit 55 milionů korun, tedy částku, jakou majitel Karel Scheinpflug na počátku požadoval. Dnešní potvrzení úmyslu Prahy 10 vilu koupit rozhodnutím zastupitelstva tyto informace naštěstí vyvrátilo.

Bratři Čapkové si dům na Vinohradech nechali postavit v letech 1923 - 1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Po jejich smrti zdědili dům příbuzní.

Praha 10 by se měla stát majitelem domu, přilehlého pozemku i vybavení vily. Získá tak mnoho zajímavých osobních věcí Čapka, jeho knihovnu nebo předměty z cest. Podle starosty Zoufalíka místnosti vypadají, jakoby si z nich Čapek právě "odskočil pro noviny". V podkroví domu je třeba Čapkova pracovna nebo místnost, kde se scházeli proslulí Pátečníci včetně prezidenta Československa Tomáše Garrigua Masaryka.