Aktuality z oblasti financí

Praha 10 jedná o koupi vily bratří Čapků

O vykoupení vily bratří Čapků od jejich potomků do svého majetku jedná desátá městská část, na jejímž území se tato stavba nachází. Městská rada i zastupitelstvo totiž na svém dnešním zasedání schválili záměr jednat o jejím možném odkoupení a jednat o případném uzavření smlouvy o smlouvě budoucí s jejím majitelem. „Život i dílo bratří Čapků je s Prahou 10 významně spojen, historicky spolupracujeme se Společnosti bratří Čapků a podle Karla Čapka byla přejmenována i nedaleká základní škola,“ uvedl nový starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Klub nezávislých) k dalším důvodům zájmu této městské části.

 

Praha 10 jedná o koupi vily bratří Čapků

Součástí odkupu by měl být i historický inventář, včetně archiválií, rukopisů, fotografií, nábytku i předmětů z cest a pracovny Karla Čapka. Vykoupit vilu chce Praha 10 v případě, že cena bude stanovena příslušnými znaleckými posudky za předpokladu, že kupní cena nemovitosti nepřesáhne 30 miliónů korun a cena historického inventáře nepřesáhne dle znalců 19 miliónů korun. Případnou koupi by muselo opět posvětit celé zastupitelstvo desáté městské části. „Dokáži si představit vybudování muzea a galerie bratří Čapků spojeného se vzdělávacím centrem o této ikonické bratrské dvojici i době, ve které žili a tvořili. Přednášky a besedy v něm pořádané by mohly výborně sloužit i pro děti a studenty z celé Prahy i celé republiky,“ dodal Zoufalík.

Jedná se o polovinu domu známé vily bratří Čapků postavené v letech 1924- 1925, kterou obýval a pracoval v ním Karel Čapek, jehož význam pro Prahu 10, ČR i Evropu činí z této nemovitosti unikát. Architektem vily byl neprávem opomíjený Ladislav Machoň, který svého času vedl i ateliér Jana Kotěry a do vítězného konce dovedl stavbu právnické fakulty UK a rekonstruoval barokní areál Klementina.