Aktuality z oblasti financí

Praha 10 investovala přes 400 milionů do svých škol

Školství a rozšiřování školských kapacit je prioritou současného vedení Prahy 10. V roce 2023 šlo do rekonstrukcí 334 milionů korun, na běžné opravy a zvyšování komfortu dětí loni putovalo více než 69 milionů korun. Celkem tedy více než 400 milionů korun.  

Publikováno: 25.06.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Finance, Školství5235

Většina prostředků, které Praha 10 investuje do škol, pochází z vlastních příjmů. „Do letních prázdnin se snažíme vměstnat maximum drobných oprav. Větší investice jako třeba kompletní oprava jeslí v Jakutské nebo výstavba nové mateřské školy v Bajkalské jsou investičními akcemi s delším časovým rozsahem. Navíc investice do škol se každý rok zvyšují. Oproti loňskému roku se do škol investovalo o více než 120 milionů korun více,“ říká místostarosta Martin Čásenský.

„Školství obecně patří mezi nejzásadnější agendu vůbec. Považuji jej za důležitou investici do budoucnosti především našich děti a celé společnosti. Soustředíme se na ni drobnými i velkými investicemi. Vlajkovým projektem je rekonstrukce ZŠ V Olšinách. Na tu jsme skutečně hrdí a škola v roce 2025/26 posílí kapacity Prahy 10,“ komentuje investice do škol radní pro školství Ondřej Počarovský.

Ačkoli má Praha 10 vypracovanou a průběžně aktualizovanou demografickou studii, poptávka po školách a školkách je enormní. „Na investice do školství putuje část daňových příjmů i podstatná část prostředků vybraných v rámci takzvaných kontribucí. Díky tomu se nám daří uspokojovat poptávku po školských kapacitách na Desítce. Skutečně děláme vše pro to, aby školy byly dostupné a kvalitní. Oněch proinvestovaných 400 milionů korun je toho důkazem,“ dodává závěrem starosta Martin Valovič.