Aktuality z oblasti financí

Praha 10 úspěšně zakončila kampaň „Město stromů“

Roční kampaň zaměřená na zeleň, veřejné prostory a životní prostředí probíhala v návaznosti na vítězství Prahy 10 v celorepublikové soutěži „Město stromů“ ročníku 2012/2013, kterou každoročně pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s městem Strakonice.

Praha 10 úspěšně zakončila kampaň „Město stromů“

V období říjen 2012 až říjen 2013 bylo v rámci kampaně „Město stromů“ realizováno něco přes 100 akcí, do kterých byly zapojeny občanské iniciativy, nestátní neziskové organizace i školy. Jednalo se o pestré aktivity, které si kladly za cíl zvýšení povědomí, zájmu a péče obyvatel o životní prostředí, zapojení obyvatel do udržování a úprav veřejných prostor, zlepšení kvality veřejné zeleně na území Prahy 10, posílení vztahu obyvatel k lokalitě, ve které žijí. Při realizování jednotlivých projektů a akcí si obyvatelé městské části uvědomili, kolik péče a finančních prostředků je zapotřebí k údržbě a zvelebování veřejných ploch.

Konkrétně byly v rámci kampaně realizovány například oblíbené vlastivědné vycházky, výstavy tématicky zaměřené na  zeleň a veřejné prostory, proběhlo sázení stromů za narozené děti, přednášky a setkání či rozličné soutěže. Za zmínku stojí například oblíbená soutěž Dvorek roku, která má za cíl ocenit nejhezčí dvorky na Praze 10 nebo Zásobník projektů – město na míru, který občany podporuje v realizaci samostatných projektů. Samozřejmostí byla možnost nákupu čerstvých potravin a dalšího zboží od pěstitelů či prvovýrobců na vyhledávaných farmářských trzích. Celkem všechny akce, soutěže, výstavy a semináře navštívilo bezmála 3500 lidí.

Kampaň byla oficiálně zakončena slavnostním předání žezla Města stromů nástupnickému městu, kterým se pro rok 2013/2014 stalo statutární město Zlín. Slavnostní akce proběhla dne 12. listopadu v Galerii DESET za účasti zástupců Prahy 10, města Zlín, Nadace Partnerství, města Strakonice a zástupců vybraných neziskových organizací, které spolupracovali na realizaci kampaně.

„Konec kampaně na Praze však neznamená, že v této městské části nebudou pestré aktivity probíhat nadále. Praha 10 plánuje pokračovat ve všech úspěšných aktivitách, projektech i soutěžích.“, uvedl starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nezávislí).