Aktuality z oblasti financí

Porota mezinárodní soutěže poslala šest návrhů na Nový Eden do druhého kola

Co se stane s léta zavřeným Kulturním domem Eden? A jak bude vypadat jeho nejbližší okolí? Odpovědi na tyto otázky se opět přiblížily! MČ Praha 10 na celou lokalitu vypsala urbanisticko-architektonickou soutěž a její mezinárodní porota vybrala šest návrhů, které postoupily do druhého kola. Rozhodnutí poroty nyní posvětila Rada desáté městské části, vítěz by měl být známý v únoru. 

Publikováno: 04.01.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Rozvoj3579

„Do prvního kola se nám přihlásilo šestnáct návrhů, což potvrzuje mimořádný zájem. Šest z našeho pohledu nejlepších jsme vybrali a oslovili jejich tvůrce, aby své koncepty dál rozpracovali a zodpověděli nám některé dotazy. Upřímně se těším, až budeme soutěž finálně vyhodnocovat, kvalita návrhů je totiž opravdu velká. Pevně věřím, že se náš holistický přístup k celému území, které jsme nazvali Nový Eden, ukáže jako ten nejlepší možný, a soutěž se stane jakýmsi spouštěčem pro vytvoření nového živého centra Desítky,“ říká místostarosta MČ Praha 10 pro územní rozvoj Martin Valovič (ODS), jenž je zároveň místopředsedou poroty.

V té vedení městské části zastupují ještě místostarostka pro oblast životního prostředí Jana Komrsková (Piráti) a předseda výboru pro životní prostředí a infrastrukturu Milan Maršálek (VLASTA). Většinu čtyř hlasů pak má expertní nezávislá část poroty ve složení Martina Buřičová (předsedkyně, architektka z ateliéru caraa.cz), Günter Katherl (vídeňský atelier Caramel Architekten), Oana Radeş (nizozemské studium Shift Architecture Urbanism) a Ivan Kroupa (profesor na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze).

„Ambiciózní zadání architektonické soutěže Nový Eden ukazuje, že vršovická radnice se snaží svým obyvatelům nabídnout opravdu kvalitní bydlení i kulturní prostory. Vybrali jsme šest návrhů, které – každý svým způsobem – poctivě vystihují duch lokality, a zároveň ji přetvářejí v centrum. V místo, kde se lidé budou rádi procházet a setkávat. Jsem zvědavá na jejich další vývoj, už teď je však jasné, že finální výběr nebude snadný, protože všechny jsou na velmi vysoké úrovni,“ popisuje Oana Radeş.

Soutěž je dvoufázová, zadání vzniklo ve spolupráci s Českou komorou architektů a kompletní organizaci zajišťuje sdružení CCEA MOBA (Centrum pro středoevropskou architekturu, z. s.  a MOBA studio s.r.o.), špička v tomto oboru.

V první fázi soutěže účastníci už zpracovali také návrh veřejných prostranství podél ulice Vršovická od budovy radnice Prahy 10 až ke křižovatce s ulicí U Slavie, přičemž měli zohlednit také další sousední projekty, jako je Drážní promenáda & liniový park, nová železniční zastávka Eden, konverze Koh-i-noor či připravovaná rekonstrukce radnice.