Aktuality z oblasti financí

Obyvatelé Prahy 10 se mohou vyjádřit k funkcím nové radnice

Na internetové adrese http://kuc.cz/5xo1wy je již nyní k dispozici anketa k možnostem a funkcím nového sídla úřadu desáté městské části. Pro občany, kteří nemají přístup k internetu je pak možnost anketu vyplnit osobně v některém z informačních center Prahy 10. Výzkum navazuje na dvě zrealizovaná setkání s občany u metra Strašnická a také diskusní večer k ZŠ Brigádníků, který se konal právě kvůli získání co největšího množství názorů od občanů Prahy 10 v této otázce. Radnice bude v této souvislosti také distribuovat i dalších 20.000 dotazníků do schránek obyvatel ve spádové oblasti metra Strašnická, která je uvažovanou lokalitou pro výstavbu nové budovy radnice. „Vnímáme potřebu získat podrobnější informace – od expertů na ekonomiku provozu úřadu, od urbanistů, architektů či dopravních odborníků i od obyvatel naší městské části. Právě názory a podněty občanů se stanou důležitou součástí našeho rozhodování,“ vysvětlil starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS).

Publikováno: 26.03.2013
Kategorie: Rozvoj, Společně, Zprávy tiskového mluvčího59
Obyvatelé Prahy 10 se mohou vyjádřit k funkcím nové radnice

Výsledky výzkumů radnice promítne do chystaných podmínek připravované architektonické soutěže, která by měla řešit právě možnost výstavby nového sídla úřadu u metra Strašnická. Druhou zvažovanou variantou je pak rekonstrukce současné budovy „Vlasta“ ve Vršovické ulici, která v současné době nevyhovuje nejen řadě požadovaných standardů, ale i předpisů. „Radnici si nestaví politici a úředníci pro sebe, ale aby na vysoké úrovni a přitom levně vykonávali služby pro občany. Ať se již politická reprezentace v budoucnu rozhodne pro variantu přestavby „Vlasty“, nebo pro výstavbu nového objektu radnice na Strašnické, je pro nás nyní velice důležité znát názory našich občanů,“ zdůraznila místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (SZ).

V současnosti sídlí úřad v budově z roku 1976. V průběhu uplynulých let byla prováděna běžná údržba a proběhly nutné dílčí rekonstrukce. Nosnou konstrukci budovy tvoří železobetonový skelet, který je opláštěný tzv. Boletickými panely. Ze stavebně technického hlediska se jedná o konstrukci, jež lze udržovat jen za velmi vysokých nákladů na údržbu. Budova je energeticky velmi náročná (energetický stupeň D – nevyhovující) a je ve stavu ke kompletní rekonstrukci. Budova přestává vyhovovat i po organizační stránce: má malý zasedací sál, v řadě případů nesplňuje požadavky kladené na moderní veřejnou správu a její poloha v rámci městské části není optimální.

Ambicí vedení Prahy 10 není o stavbě či rekonstrukci rozhodnout za každou cenu v tomto volebním období. Zastupitelé Prahy 10 napříč politickým spektrem svým dosavadním rozhodováním pouze deklarovali, že si nutnost řešení budoucnosti sídla úřadu uvědomují, a že jsou připraveni o jeho budoucnosti jednat v tu chvíli, až budou k jejich rozhodování připraveny všechny potřebné kvalifikované podklady - zmíněné varianty řešení včetně jejich případné finanční náročnosti pro městský rozpočet. Výsledkem debaty však může být i rozhodnutí odsunout plán do dalšího volebního období.

Veškeré dostupné informace k budoucnosti sídla jsou soustředěny na webové stránce  www.praha10.cz/radnice.