Aktuality z oblasti financí

Občané Prahy 10 mohou využít kurzy první pomoci

Už čtvrtý rok po sobě zprostředkovává desátá městská část svým občanům zážitkové kurzy první pomoci. Zajišťuje je renomovaná organizace ZDrSEM – první pomoc zážitkem a účastníci se v průběhu dne učí, jak reagovat v krizových situacích. Čtyři dubnové a květnové termíny jsou určené za zvýhodněnou cenu pouze pro obyvatele Desítky.

Publikováno: 10.04.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví3639

„Sám jsem kurzy první pomoci zážitkem absolvoval a všem je vřele doporučuji. Nabyté zkušenosti jsem už i využil v praxi, když jsem pomáhal paní, která dostala epileptický záchvat. Musím říct, že je opravdu velký rozdíl, když člověk ví, co má dělat. Častokrát totiž lidé první pomoc neposkytnou ne proto, že by nechtěli, ale protože jsou v šoku nebo se bojí, aby raněnému ještě víc neublížili,“ říká Michal Kočí (Piráti), radní MČ Praha 10 pro sociální oblast, zdravotnictví a bezpečnost.

Kurz „Reaguj“ se pro občany Prahy 10 koná o víkendech 23. a 24. dubna a 7. a 8. května a stojí 390 Kč (běžná cena je 2 450 Kč, rozdíl hradí městská část) a je vhodný pro osoby starší patnácti let. Účastníci se praktickým nácvikem učí, jak pomáhat, pokud se ocitnou u autonehody, v případě infarktu či zástavy srdce.

„Klíčová ale není jen samotná pomoc. Na našich kurzech klademe velký důraz také na to, aby lidé správně vyhodnotili situaci, nevystavili nebezpečí sami sebe nebo další účastníky a aby nepřeceňovali své síly. Laik, byť poučený, nikdy nemůže suplovat práci profesionálních záchranářů, zavolat zdravotnickou záchrannou službu je tedy vždy priorita,“ popisuje Olajda Habásková z organizace ZDrSEM – první pomoc zážitkem.

Oblasti první pomoci se MČ Praha 10 věnovala i v souvislosti s loňskou velkou informačně-osvětovou kampaní Zdravá Praha 10, v rámci které uspořádala stejnojmenný veletrh a na sociálních sítích zveřejňovala tematické příspěvky v podobě rad a tipů týkajících se zdravého životního stylu a prevence nemocí. Spolupracovala při ní s desítkami profesních organizací (příspěvky zde).  

Na kurzy první pomoci se občané Desítky mohou přihlásit zde