Aktuality z oblasti financí

Nad Prahou přeletí pětice stíhaček. Připomenou 25. výročí vstupu ČR do NATO

Při příležitosti oslav 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance se v úterý 12. března v 10.30 hodin uskuteční nad Prahou průlet šesti letounů. Tři stíhací letouny JAS-39 Gripen z 21. základny taktického letectva Čáslav, dva Eurofightery Typhoon a dopravní letoun Airbus A-400MS Atlas ze Spolkové republiky Německo poletí ve dvou formacích těsně za sebou. Letouny se nejprve setkají v prostoru jižně od Zvíkova, kde utvoří formace, a pak společně budou pokračovat směrem na Prahu podél toku Vltavy.   

 

 

Publikováno: 11.03.2024
Kategorie: Článek5057
Nad Prahou přeletí pětice stíhaček. Připomenou 25. výročí vstupu ČR do NATO

Mezinárodní průlet aliančních letounů Allied Defender 2024 nad Prahou má symbolicky připomenout naše členství v NATO. „Každý stát je odpovědný za střežení svého vzdušného prostoru, ale v rámci Aliance tuto odpovědnost sdílíme. Často si vzájemně vypomáháme a někdy dokonce tuto schopnost zastupujeme,“ komentuje přelet velitel vzdušných sil generálmajor Petr Čepelka.

 

Smyslem průletu je symbolicky připomenout čtvrtstoletí úspěšné spolupráce mezi českým s německým letectvem na společné ostraze vzdušného prostoru v podobě integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany států Severoatlantické aliance (NATINAMDS), který je jedním z hlavních úkolů a příspěvků České republiky do kolektivní obrany Aliance. Velitelství systému NATINAMDS pro severní Evropu je v německém Uedemu. České letectvo se stalo jeho aktivní součástí hned dnem vstupu České republiky do NATO 12. března 1999.

 

Nad Karlovým mostem v 10:30

 

Průlet letounů má hned několik poprvé. Poprvé se tyto letouny potkají v takto společně utvořených formacích. Poprvé to bude i pro pilota kapitána Ondřeje Španka, display pilota z čáslavské základny, který celou skupinu povede.

 

Skupina letounů se seřadí v pracovním prostoru (LKTRA77) nad jižními Čechami, který v 10.20 hodin opustí směrem na sever, kde bude následně k vidění nad místy Orlík v 10.21 hodin, Slapy-Měřín v 10.26 hodin a na jižním okraji Prahy se objeví okolo 10.28 hodin. Letouny pak přeletí nad Karlovým mostem, nad kterým proletí první formace tří letounů v 10.30 hodin ve výšce přibližně 200 metrů nad terénem. Druhá formace tří letounů proletí do minuty poté.