Aktuality z oblasti financí

MČ Praha 10 už plánuje projekty na příští rok(y). Své návrhy mohou nově „nominovat“ i občané

Jaké projekty bude MČ Praha 10 realizovat v roce 2022 a letech následujících? Do toho mohou nově výrazně zasáhnout i její občané! Radnice až do konce dubna sbírá jejich podněty, ty nejinspirativnější zařadí do svého akčního plánu, tedy i rozpočtu! 

Publikováno: 15.03.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Finance, Rozvoj, Projekty3380

Už v první čtvrtině tohoto roku začíná desátá městská část připravovat rozpočet na rok příští. Od loňska tento proces startuje tím, že jednotlivé odborné sekce úřadu navrhují vhodné projekty navázané na desetiletou strategii rozvoje městské části. Letos Desítka dává stejnou možnost i svým občanům.

„Jejich nápady by měly být přínosné jak pro ně, tak pro jejich sousedy. Měly by myslet na rozvoj našich sociálních vazeb, ochranu životního prostředí nebo třeba odpovědné financování,“ konkretizuje Renata Chmelová (VLASTA), starostka MČ Praha 10.

Jak to bude v praxi fungovat? Do konce dubna lidé mohou přes speciální formulář navrhovat svůj projekt. Odborná skupina složená ze zástupců vedení a odborníků radnice vyřadí ty nerelevantní, všechny ostatní Desítka představí veřejnosti, která na ně bude moci reagovat. Následně odborná skupina provede finální výběr těch, jež zařadí do akčního plánu na rok 2022.„Tedy do plánu konkrétních činností, které jsou navázané na samotný rozpočet. Naplňujeme jím strategii udržitelného rozvoje na období 2020-2030, vloni schválenou naším Zastupitelstvem,“ vysvětluje radní pro rozpočet, finance a dotace Lucie Sedmihradská (VLASTA).

„Může se stát, že některé občanské nápady nás zaujmou, ale nebude je, ať už z jakéhokoliv důvodu, možné realizovat hned v roce 2022. Z těch uděláme seznam pro nadcházející období,“ doplňuje radní Sedmihradská. Starostka Chmelová pak upozorňuje: „S předkladateli nejinspirativnějších návrhů z řad občanů se spojíme a rádi s nimi budeme spolupracovat i dál.“

Renata Chmelová zároveň shrnuje hlavní změny v rozpočtování městské části, které se udály od roku 2018. „Dvakrát po sobě jsme se dokázali vyhnout rozpočtovému provizoriu. Projednávání rozpočtu na finančním výboru jsme otevřeli všem zájemcům – vysvětlili jim jednotlivé položky, zodpovídali dotazy. Za výrazného přispění našich občanů jsme zpracovali strategii rozvoje Desítky, kterou je možné naplňovat bez ohledu na politické zastoupení radnice. Nyní dál motivujeme sousedy, aby se angažovali v rozvoji své městské části,“ říká starostka Desítky a dodává: „Jsem přesvědčená, že obec nejlépe spravujete, pokud dokážete vhodně skloubit činnosti, které musí vykonávat radnice, s lokálními aktivitami, jež iniciují sami obyvatelé těch lokalit.“