Aktuality z oblasti financí

MČ Praha 10 ušetří miliony, ve svých školách a školkách bude optimalizovat spotřebu energií

Ve všech mateřských a základních škol, které zřizuje MČ Praha 10, bude fungovat technologie vzdáleného odečtu tepla, elektřiny, plynu a vody. Radnice Desítky i pražský Magistrát tak budou moci průběžně sledovat a optimalizovat spotřebu energií. Povede to k finančním úsporám a snižování emisí oxidu uhličitého.

Publikováno: 29.07.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Finance3709

Už v roce 2018 desátá městská část optimalizovala spotřebu energií ve volnočasovém areálu Gutovka, čímž jen v loňském roce ušetřila milion korun. V roce 2019 rozhodla o spuštění pilotního projektu moderního měření a regulace v objektech ZŠ Jakutská, ZŠ Eden, ZŠ Švehlova, ZŠ Zvonková a MŠ Dvouletky. Nyní bude součástí „centrálního energetického managementu“ všech 13 základních škol a 20 mateřinek, které Desítka zřizuje. Smlouvu se společností Operátor ICT schválila tento týden Rada MČ Praha 10.

„Průběžná zjištění umožňují rychle odhalovat poruchy, které se projeví únikem vody či tepla. Podněty využijeme také při plánech na zateplování jednotlivých budov, výměně kotlů a podobně,“ popisuje místostarosta Petr Beneš (Piráti), který je odpovědný za majetek a finance městské části. „Moderní měření a regulace dokáže uspořit kolem 30% nákladů na energie a vodu. Což ještě nabývá na významu v současné, energeticky značně turbulentní době,“ zdůrazňuje Petr Beneš.

Vyhodnocování výsledků měření, a návrhy dalšího postupu, bude pro vršovickou radnici zajišťovat expertní tým společnosti PORSENNA ENERGY. „Zavazuje se, že pro nás bude zajišťovat veškeré odborné činnosti energetického manažera, včetně detailní analýzy na objektech škol. Zároveň nám pomůže budovat vlastní tým,“ uvádí místostarosta Beneš a dodává: „V průběhu příštího roku už by se systém energetického managementu měl ve veřejné správě zavádět plošně, my s ním začínáme už nyní.“ 

Optimalizace spotřeby energií také přispěje k ochraně životního prostředí, konkrétně sníží množství vypouštěných emisí na území hlavního města, což je hlavním cílem Klimatického závazku Prahy.