Aktuality z oblasti financí

MČ Praha 10 poskytuje od února bezplatné právní poradenství

Od února je občanům na radnici Desítky opět k dispozici právní poradenství, zajišťované advokátem. Právní služby jsou hrazeny z rozpočtu městské části a pro lidi jsou bezplatné. Poradenství je určeno pro klienty sociálního odboru, tedy občany v obtížné sociální situaci. Právník s nimi nejčastěji řeší rodinnou, finanční a bytovou problematiku, často se jedná o kombinaci mnoha právních problémů. 

Publikováno: 27.02.2020
Kategorie: Článek, Sociální oblast a zdravotnictví3117
MČ Praha 10 poskytuje od února bezplatné právní poradenství

„Služba je velmi oceňovaná jak samotnými klienty, tak našimi sociálními pracovníky a kurátory pro dospělé, kteří se každodenně setkávají s  poměrně složitými osobními problémy svých klientů,“ říká Michal Kočí (Piráti), radní pro sociální oblast, zdravotnictví a bezpečnost. „Proto pouze neodkazujeme na neziskové organizace, ale poradenství již sedmým rokem zajišťujeme z finančních prostředků městské části. Cílem je dát potřebným maximální servis na jednom místě,“ vysvětluje Michal Kočí.  

Praxe je taková, že klient svou situaci nejprve probere se sociálním pracovníkem. Ten mu buď dokáže sám pomoci, nebo mu zprostředkuje schůzku s právníkem. Vloni proběhlo 88 hodinových právních konzultací. „Nejvíce, čtyřiatřicet z nich, se týkalo bytové problematiky včetně dluhů. Rodinné problémy se řešily ve dvaadvaceti případech. Letos očekáváme minimálně stejný zájem,“ shrnuje radní Kočí.

Kontaktní osobou je v souvislosti s právnímu poradenstvím Bc. Linda Zákorová, vedoucí oddělení sociální práce odboru sociálního Úřadu MČ Praha 10 - telefon 267 093 226, e-mail linda.zakorova@praha10.cz.