Aktuality z oblasti financí

MČ Praha 10 odvolala ředitele CSOP. Pochybil nyní i za minulého vedení radnice

MČ Praha 10 dnes odvolala z funkce ředitele Centra sociální a ošetřovatelské pomoci (CSOP) Richarda Černého. Příspěvková organizace městské části pod jeho vedením zapomněla požádat Magistrát hl. m. Prahy o dotace na letošní provoz. Radnice zjistila, že obdobného pochybení se Černý dopustil už v roce 2016, v utajení tehdejší koalice. MČ okamžitě zahájila hloubkovou kontrolu hospodaření organizace, zároveň intenzivně jedná s Magistrátem hl. m. Prahy o řešení nastalé situace. 

„K personálnímu kroku jsme přistoupili po pečlivé analýze a naplánování dalšího postupu. Klíčové pro nás je udržet stabilitu a kontinuitu v CSOP. Jeho vedením bude proto k 26. lednu pověřena paní Eva Lexová, vedoucí Domova Vršovického zámečku. Zároveň jsme vyhlásili výběrové řízení na pozici ředitele,“ uvedl Michal Kočí (Piráti), radní pro sociální oblast. 

 

„Richard Černý byl odvolán i s ohledem na to, že se nejednalo o první zásadní pochybení v jeho funkci. V prvním kole grantového řízení na rok 2017 totiž CSOP požádalo o dotace pouze pro jednu z celkem devíti poskytovaných služeb. Tuto skutečnost tehdejší radní pro sociální oblast Ondřej Počarovský z TOP 09 nejenže zatajil, ale zároveň nepřijal žádná opatření, aby se v budoucnu nemohla opakovat,“ vysvětlil Kočí, proč chyba vyplula na povrch až při aktuálních jednáních s Magistrátem.

 

Intenzivní komunikace s hlavním městem nadále probíhá, vedení radnice hledá optimální variantu řešení aktuálního stavu. „CSOP má 192 klientů pobytových a přibližně 1 500 uživatelů terénních služeb. Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby se jich toto manažerské pochybení jakkoli dotklo. Mohu garantovat, že kvalita a rozsah poskytovaných služeb zůstanou zachovány,“ ubezpečila starostka MČ Praha 10 Renata Chmelová (VLASTA).

Současné vedení Prahy 10 kontinuálně posiluje kontrolní mechanismy směrem ke všem svým sedmatřiceti příspěvkovým organizacím. „Po našem nástupu na radnici jsme zjistili, že Úřad městské části nemá oficiální systém jejich řízení. Už vloni jsme proto zadali vypracování příslušné směrnice,“ popsala Renata Chmelová. „Kromě toho jsme s okamžitou platností zahájili kontrolu hospodaření CSOP,“ dodala starostka.

Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci je financováno kromě dotací, které rozděluje Magistrát hl. m. Prahy, ještě provozním příspěvkem z MČ Praha 10 a z plateb samotných klientů. Hospodaří s ročním rozpočtem okolo 200 milionů korun.