Aktuality z oblasti financí

MČ Praha 10 navyšuje odměny pro členy volebních komisí, každý dostane tisíc korun navíc

Občané, kteří zasednou ve volebních komisích na Desítce, dostanou o tisíc korun vyšší odměnu, než stanovuje zákon. O navýšení odměny rozhodla na svém dnešním zasedání Rada MČ Praha 10.

Publikováno: 30.08.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ3725

„Na našem území je celkem 109 okrsků. Potřebujeme tedy celkem přibližně 700 lidí, kteří budou zajišťovat řádné konání voleb, a po jejich skončení sčítat hlasy. I přesto, že jsme o možnosti přivýdělku občany opakovaně informovali, je zájem oproti ´předcovidovým´ volbám v minulosti asi o 40 procent nižší,“ říká tajemnice Úřadu MČ Praha 10 Jana Hatalová.

Podle zákona si řadový člen komise přijde, v případě dvoukolových senátních voleb, na 3 300 korun, místopředseda na 3 900 Kč a předseda na rovné čtyři tisíce. Nově se odměny v Praze 10 pro každého navýší o tisíc korun, tedy na 4 300 pro řadové členy, 4 900 pro místopředsedy a 5 000 pro předsedy komisí. Všichni dostanou za odpracovanou dobu také stravenky.

„Již tradičně budou ve volebních komisích naši zaměstnanci a delegáti volebních stran, vzhledem k velkému počtu okrsků se ale neobejdeme bez členů z řad veřejnosti. Uvědomujeme si, že se jedná o zodpovědnou a poměrně náročnou práci, zejména při sčítání hlasů. Proto volíme tuto zvláštní formu poděkování,“ vysvětluje tajemnice Jana Hatalová.  

Zájemci o práci v komisích najdou více informací na webu městské části. Hlásit se mohou na adrese katerinav@praha10.cz, či na telefonu 267 093 639.